Gromovi na obilježavanju 21. obljetnice osnivanja 144. brigade HV Sesvete

0
1907

Udruga ratnih veterana 144. brigade Sesvete i Udruga HVIDR-a Sesvete u subotu 6. listopada 2012. godine su upriličili obilježavanje 21. godišnjice osnivanja 144. brigade Hrvatske vojske.

U pastoralnom centru sesvetske župe Svih Svetih služena je sveta Misa za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Potom su mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Sesvetama.

Nakon polaganja vijenaca svečanost obilježavanja 21. obljetnice 144. brigade HV nastavljena je u športsko-rekreacijskom centru u Sesvetama gdje je održan malonogometni turnir pod nazivom “4 udruge za 144. brigadu”. Na turniru su se natjecale malonogometne momčadi ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, 2. gardijske brigade “Gromovi”, 144. brigade i HVIDR-a Sesvete.

Na proslavi ove značajne obljetnice sudjelovali su predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, umirovljeni časnici, brigadir Stjepan Domjanić i bojnik Tonko Marković. Malonogometni turnir osvojila je momčad ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, sastavljena u najvećem broju od ratnih veterana naše 1. pješačke bojne „Crne mambe“.  Ratnim veteranima 144. brigade HV Sesvete čestitamo 21. obljetnicu utemeljenja brigade, a našoj malonogometnoj momčadi čestitamo osvajanje turnira.

144. brigada Hrvatske vojske ustrojena je 12. kolovoza 1991. godine kao 1. brigada Teritorijalne obrane. Predstavljala je jednu od rijetkih brigada HV koja je nastala izravno iz Teritorijalne obrane Republike Hrvatske. Mobilizirana je od 6. do 9. listopada 1991. godine i popunjena je sa 1586 vojnih obveznika s područja tadašnje općine Sesvete. U obrani Domovine sudjelovala je na Banovinskom, Sinjsko-drniškom i južnom (Dubrovačkom) bojištu. U 1995. godini brigada je sudjelovala u operaciji “Oluja”. Bila je među posljednjim razvojačenim brigadama i s jednim od najdužih ratnih putova u Hrvatskoj vojsci. Kroz brigadu su od 1991. do 1995. godine prošla 6632 pripadnika. Tijekom Domovinskog rata 20 pripadnika 144. brigade je poginulo.

FOTOGALERIJA:
(Dinko Sučić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here