Gromovi na Keltskoj noći u Sisku (Foto)

0
1084

Pod pokroviteljstvom ministarstva turizma RH i u organizaciji Grada Siska i Turističke zajednice Grada Siska u subotu je navečer 7. rujna održana na rijeci Kupi u Sisku tradicionalna turistička manifestacija „Keltska noć“ 2013, „Sisački neznani velikani“. Vise od deset tisuća Siščana i njihovih gostiju oduševila je igra svjetla, rijeci i glazbe, te deset splavi, koje su nošene maticom rijeke Kupe prolazile pored publike.

„Keltska noć“ je izvorni sisački proizvod, nastao prema zamisli Mladena Merzela i u produkciji Turističke zajednice grada Siska. Njen temeljni koncept, koji tisućljetnu povijest Siska, „Grada hrvatskih pobjeda“ predstavlja na splavima-slikama, koje, uz komentar naratora, nošene samo strujom rijeke Kupe, prolaze pred brojnim gledateljstvom, nije se mijenjao od samog početka, prve „Keltske noći“ iz 2007. godine.

Ipak, sama manifestacija nikad nije ista. Tema je svake godine druga: redale su se tako priče iz prošlosti grada Siska, dijalog Kupe, svjedoka vremena s prošlošću, ispričane su Legende grada Siska, povezani povijesni junaci s ulicama i trgovima koji u gradu nose njihova imena, objedinjena, kroz „Sisačke godine“ povijest Siska i cijeloga svijeta…

Ove godine su organizatori odlučili odužiti se svim Siščanima koji su nepoznati ugradili svoje sudbine u veličanstvenu povijest grada Siska. Tema i naziv „Keltske noći“ 2013. godine je „Neznani sisački velikani“. Riječ je, zapravo, o nastojanju da se onome, kojega tako često zovemo „običnim, malim čovjekom“ pokaže da je njegova uloga u stvaranju povijesti nenadomjestiva.

U deset slika, koje su sve „spomenik neznanom junaku“:
I. Dječak i djevojčica koji su prvi čuli vilinsko ime grada,
II. Keltski ratnik i njegova prelijepa žena, motiv za obranu Segeste,
III. Vjernik, koji je Sisku donio vijest o čudu Svetog Kvirina,
IV. Seljaci ratnici Ljudevita Posavskog,
V. Posada sisačke tvrđave, ljudi nepobjedivog kanonika Mikca,
VI. Majstori, radnici, obrtnici, tvorci sisačkog gospodarskog čuda,
VII. Čamci iz Pogorelca i Vrbine, odnosno njihovi vlasnici, na usluzi Siščanima u prijevozu preko Kupe, ali i u poplavama,
VIII. Siščanin, koji demontira postavljeni eksploziv na Starom mostu,
IX. Vatrogasci, „profesionalni“ junaci
X. Najslavnija stranice sisačke povijesti, Domovinski rat i hrvatski branitelji

odvijala se ovogodišnja „Keltska noć“ u Sisku.

Keltska noć je odličan turistički proizvod. O tome svjedoči nagrada Zeleni cvijet 2009. kao najbolja turistička ponuda u Hrvatskoj , nagrada Simply the Best 2009., 3. mjesto u kategoriji kulturna turistička atrakcija i nagrada na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Splitu.

Dolazak studijskih grupa Fakulteta za turistički menadžment iz Zagreba i Osijeka, govori koliko je Keltska noć poznata u Hrvatskoj i cijenjena među turističkim radnicima.

Desetu sliku ovogodišnje Keltske noći, na desetoj splavi „Najslavnija stranica sisačke povijesti, Domovinski rat i hrvatski branitelji“ uprizorili su članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnice Sisačko-moslavačke županije. Gromovi u ratnim, prikrivnim odorama s obilježjima 2. gbr „Gromovi“  pred mnogobrojnim gledateljima predstavljeni su kao hrvatski branitelji iz legendarne 2. gardijske brigade i kao ratni veterani udruge koja djeluje na području Grada Siska.

www.sisak.info/URV 2. gbr Gromovi

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here