Gromovi na hodočašću branitelja Sisačke biskupije

0
922

U subotu 28. lipnja 2014. održano je drugo po redu hodočašće hrvatskih branitelja Sisačke biskupije Mariji, Majci Milosrđa u Kloštar Ivaniću na kojemu su sudjelovali i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnice Sisačko-moslavačke županije. U Park hrvatskih branitelja pristigli su brojni branitelji, članovi obitelji hrvatskih branitelja, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, djelatnici policijskih postaja, predstavnici županijskih i općinskih vlasti i vjernici.

Izaslanici Sisačke biskupije, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, grada Ivanić-Grada i općine Kloštar Ivanić, umirovljeni general Mladen Markač i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Sisačke biskupije položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem poginulim braniteljima.

Protokol polaganja vijenaca i komemoraciju predvodio je tajnik generalnog vikara vojnog ordinarija natporučnik Vladimir Krpan, dok je molitvu za branitelje predvodio fra Tomislav Božiček, rektor svetišta Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću i povjerenik za pastoral branitelja Sisačke biskupije. Potom je krenula svečana procesija do svetišta Majke Milosrđa ulicama Kloštra. U svečanoj procesiji branitelji su nosili godišnju zavjetnu svijeću i zastave postrojbi i braniteljskih udruga, a procesiju su animirale sestre franjevke sa župnim zborom i članovima KUD-a Kloštar. Ulicama Kloštar Ivanića molila se molitva krunice i pjevale su se marijanske pjesme.

Misno slavlje u svetištu Majke Milosrđa predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Biskup Košić je u homiliji naglasio kako je Božji blagoslov nad onima koji povjeruju Bogu i hrabro slijede ideale, baš poput Djevice Marije. Sve okupljene, a posebno branitelje, pozvao je na zajedništvo i hrabrost u zastupanju ideala i ispravnih ciljeva da budu prepoznatljiva svjetlost i glas savjesti. Na kraju je naglasio da molimo Mariju da nam izmoli milosrdno srce i da se otvorimo Bogu.

Na kraju mise biskup Košić je blagoslovio kamen za Zid sjećanja u Udbini koji će odnijeti članovi Moto kluba Veterani Croatia u kolovozu za blagdan hrvatskih mučenika u sklopu hodočašća “Jaši do Zida”. Na kamenu je uklesan natpis “Kl. Ivanić. Franjevački samostan. 1945.”, što je spomen na četrdesetak vojnika i civila koji su streljani u noći s 6. na 7. svibnja 1945. na istočnim padinama vrta Franjevačkog samostana i crkve sv. Ivana, a čije kosti i danas tamo počivaju.

Uslijedilo je druženje i prigodni domjenak za sve prisutne u župnom dvorištu.

IKA/URV 2. gbr Gromovi

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here