Gromovi na 8. hodočašću u Gvozdanskom

0
1241

Već tradicionalno veterani Gromova i ove godine hodočastili su u Gvozdansko u spomen na 439 obljetnicu herojske obrane kaštela Gvozdansko. Ovogodišnje 8. hodočašće hrvatskih branitelja i domoljuba u mjesto vele junaštva hrvatskog naroda u Gvozdanskom održano je 15. siječnja  u organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije  a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Hodočašće je započelo Svetom Misom za hrabre branitelje Gvozdanskogu crkvi Sv. Filipa i Jakova a koju je  predvodio zagrebački biskup Ivan Šaško u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Poslije Sv. Mise održan je mimohod „U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“ te komemoracija kod središnjeg križa i spomen obilježja za poginule hrvatske branitelje i civile iz 1578., 1941. i 1991. godine. Na samoj utvrdi zapaljen je Plamen slobode.

Uz mnogobrojne hodočasnike, hrvatske branitelje i domoljube počast su odali;izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, general Josipa Štimca, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić i zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, saborska zastupnica Željka Josić, izaslanstvo Grada Gline predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Grudenićem, načelnici općina, vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, kao i druge udruge i pojedinci.

I ove godine u hodočašću sudjelovao je veliki  brojveterana Gromova a koji su došli iz Slunja, Rakovice, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Dugog Sela, Siska, Petrinje, Gline, Dvora i hrvatskog zagorja  u zajedništvu s mnogobrojnim hodočasnicima iz cijele Hrvatske odali su počast hrvatskim braniteljima i civilima koji su podnijeli velike žrtve 1578., 1941. i 1991. godine za hrvatski narod.

Važno je istaknuti  da je  2. gardijska brigada Gromovi u Domovinskom ratu u vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“ zatvorila višestoljetnu ratnu i vojnu povijest Gvozdanskog.

Foto: S. Puškar/fb

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here