Gromovi na 23. obljetnici obrane Novigrada i zadarskog zaleđa

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i ove godine aktivno se uključila u obilježbu 23. obljetnice obrane Novigrada i zadarskog zaleđa u akciji „Maslenica“.  Na mlade naraštaje važno je prenijeti istinu o Domovinskom ratu, a najbolje je to učiniti pisanom riječi. URV 2. gbr Gromovi povodom 25. obljetnice osnivanja 2. gardijske brigade provodi program dodjele monografija  u knjižnice osnovnih škola u sedam županija.  Tako je izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi povodom ove obilježbe predvođeno predsjednikom udruge umirovljenim pukovnikom Ivanom Krupecom 12. veljače u Velikoj vijećnici Zadarske županije  u Zadru predstavilo je monografiju 2. gardijske brigade Gromovi županu zadarske županije i ravnateljima osnovnih škola zadarske županije.

Ravnateljima osnovnih škola umirovljeni brigadir Mile Krišto prezentirao je  je ratni put 2. gbr Gromovi a umirovljeni satnik Krešimir Maretić prezentirao je  program koji provodi udruga u promicanju vrijednosti Domovinskoga rata. Prvi primjerak monografije dobio je župan Zrilić, a potom i pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ivan Šimunić.  Nakon toga monografije su podijeljene prisutnim ravnateljima knjižnica kao i škola zadarske županije.

URV 2. gbr Gromovi  tradicionalno sudjeluju u obilježbi obljetnice obrane Novigrada i zadarskog zaleđa. I ove godine 13. veljače veterani Gromova priključili su se ovoj obilježbi a na poziv domaćina Općine Novigrad, OŠ Novigrad, MO Paljuv i hrvatskih branitelja iz sela Paljuv. Kroz komemoracije evocirane su uspomene na te teške ratne dane a posebnim pijetetom prisjetili smo se poginulih Gromova; Dragutina Naglaša, Vlade Brebrića, Marijana Mikulina, Borisa Krivačića i Ivana Cindrića.

Kod spomenika  poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice i 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Novigradu mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće, zajedničko izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi i Udruge Crne mambe predvodili su predsjednici udruga Ivan Krupec i Ivica Šafarić. I ove godine kao sljednici ratne postrojbe 2. gbr Gromovi obilježbi je nazočilo izaslanstvo 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ iz Petrinje a koje je  predvodio zapovjednik bojne  bojnik Romeo Kelnerić. Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje  u zajedništvu predvodili su don Pavao Zubčić župnik župe Novigrad, don Miljenko Majić vojni kapelan Središta za borbenu obuku HKoV-a u Slunju, don Antoni Mikulić vojni kapelan kapelanije Sv. Ilije Proroka iz Petrinje i o. Ivo Topalović kapelan kapelanije Sv. Gabrijela Arkanđela u Zemuniku. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stjepanović a u ime Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade „Gromovi“ kod spomenika u Novigradu obratio se saborski zastupnik i pripadnik 2. gbr Gromovi  umirovljeni brigadir Miodrag Demo.

U Paljuvu  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu održana je komemoracija i položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodnim riječima obratio se predsjednik URV 2. gbr Gromovi umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Nakon komemoracije u mjesnoj crkvi u Paljuvu Svetu Misu za sve poginule hrvatske branitelje  u Domovinskom ratu služio je don Antonio Mikulić uz koncelebraciju don Pave Zubčića, don Milenka Majića i o. I. Topalovića.

Nakon Svete Mise domaćini u Paljuvu pripremili su okrjepu za sve sudionike obilježbe. Dio atmosfere s obilježavanja prenosimo vam u našoj foto-galeriji.

O programu dodjele monografije u zadarskoj županiji možete više pročitati na: