Obilježena 26. obljetnica početka velikosrpske agresije na RH

0
1522

 

U Pakracu je 1. ožujka 2017.godine obilježena  26. obljetnica početka agresije na Republiku Hrvatsku. Ovogodišnje obilježavanje bilo je u organizaciji grada Pakraca i braniteljskih udruga Pakraca  i Požeško-slavonske županije a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na svečanosti obilježavanja uz domaćine, gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević i župana Požeško-slavonskog Alojza Tomaševića  sudjelovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Stevo Culej, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, počasni građanin Pakraca general Mladen Markač, generali Josip Lucić,  Ljubo Ćesić Rojs i Rudi Stipičić. Na  svečanosti obilježavanja  sudjelovao je veliki broj hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, sudionici tih ratnih događanja. U obilježavanju su sudjelovali i ratni veterani Gromova koji su tih ratnih događanja 90-ih bili pripadnici MUP-a. Na obilježavanju  izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi predvodili su dopredsjednik udruge Nenad Bužanić i umirovljeni pukovnik Slavko Franc.

Svečanost obilježavanja počela  je Svetom Misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.  „Mimohod pobjednika“ od crkve  ulicama Pakraca do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju gdje je  obilježavanje  nastavljeno polaganjem  vijenca i paljenjem  svijeća.

Kod Policijske postaje Pakrac održan je prigodni program gdje su se prigodnim riječima dobrodošlice obratila gradonačelnica Anamarija Blažević te župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izravni sudionik u tim pakračkim ratnim danima 90-ih u svom prigodnom obraćanju nazočnima, ministar je  izrazio duboku zahvalnost hrvatskim braniteljima i suborcima na doprinosu u obrani domovine. Iznio je da će se kao ministar zalagati za poboljšanje standarda i životnih uvjeta svih hrvatskih branitelja.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom obraćanju uz zahvalu za žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji i obitelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu istaknula je i sljedeće:

“Neću, stoga dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omalovažava Domovinski rat, uvlači u njega metastaze podjela iz 2.svjetskog rata, ali i da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Povijesni je to period o kojem uzroke, sve žrtve i sva stradanja, kao i pravu istinu, tek treba utvrditi, ali u slobodnoj, neovisnoj hrvatskoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale“.

Po završetku obilježavanja u Pakracu, izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi obišlo je mjesto masovne grobnice u Kusonjama i kapelicu Male Gospe te zapalilo svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje u Kusonjama tijekom Domovinskog rata.

foto: Z.Ceković i M.Duraković

 

Kronologija događanja u Pakracu iz 1991. godine

Stvaranju napetosti i otvorenom oružanom sukobu prethodila je odluka Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini donesena 22. veljače, te poništenje te neosnovane odluke od strane Ustavnog suda RH 28. veljače, Tadašnji načelnik pakračkog SUP-a Jovo Vezmar je zapovjedio mobilizaciju pričuvnog sastava ondašnje milicije mobiliziravši isključivo Srbe kojima je podijeljeno i oružje. Potom su razoružali policajce hrvatske nacionalnosti i preuzeli nadzor nad policijskom postajom. Zgradu policijske postaje i općine okružili su, uz policajce srpske nacionalnosti, i naoružani civili. S policijske zgrade i općinske zgrade su pobunjeni Srbi skinuli zastavu Republike Hrvatske i postavili zastavu Republike Srbije. Na zgradu Skupštine Općine su postavili i zastavu s četničkim obilježjima. Odlukom Predsjedništva SFRJ u sukob u Pakracu uključila se i JNA čije su oklopljene postrojbe poslane u Pakrac. Odgovor je uslijedio već sljedećeg jutra kada su u Pakrac stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a. Pobunjeni policajci i civili su se povukli u obližnju šumu iznad Pakraca odakle su na postrojbe MUP-a otvorili vatru iz pješačkog naoružanje. Hrvatski specijalci su odgovorili i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju te uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH. Tijekom akcije ranjena su tri hrvatska policajca, a pripadnici MUP-a uhitili su 32 pobunjenika. Ni pola godine kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih i najključnijih bojišta Domovinskog rata. Zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja nikada nije ostvaren cilj velikosrpskih ideologa da zauzmu grad i da Pakrac postane središte SAO Krajine za Zapadnu Slavoniju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here