Gromovi hodočastili u Svetište Majke Božje Bistričke

naslovna

U nedjelju 2. listopada  održano je 24. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja  u svetište Majke Božje Bistričke. Već tradicionalno iz Petrinje 11. puta vojnici Gardijsko motorizirane brigade HV-e, 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ pješice su hodočastili Majci Božjoj  u Mariju Bistricu. Svoje hodočašće započeli su u petak 30. rujna Svetom Misom u vojarni „pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji a koju je predvodio vojni kapelan don Antonijo Mikulić, te se nakon toga uputili u Mariju Bistricu.

Svetu Misu u Svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je vojni biskup msgr. Jure Bogdan. U svojoj propovijedi biskup je naglasio važnost obitelji u zajednici.“Temelj svake obitelji jest brak muškarca i žene. Brak ne proizlazi iz ljudskoga dogovora, pravnih običaja, kulturnih ili povijesnih okolnosti. Iz zdravoga braka proizlazi zdrava obitelj. Obitelj je „prva i životna stanica društva“ . Ona je ključna za rast pojedine osobe i čitavoga društva. Obitelj je prvo ljudsko društvo. Kao takva ona prethodi i društvu i državi. Iz toga proizlazi obveza promicanja i zaštite obitelji. Svako obiteljsko pravo dio je kulturnog identiteta jednog naroda. Ono također mora biti i odraz sustava vrijednosti i njegove pravne stečevine. Obiteljsko pravo mora posebice štititi obitelj temeljenu na braku, dostojanstvo, važnost i ulogu roditelja. Potrebno je ulagati u stručnjake koji propise primjenjuju – u socijalne radnike – izgubljenu i degradiranu struku, koji su prvi na redu da pomognu obiteljima, u obiteljska savjetovališta, u suce koji često djeluju ne samo kao suci već i kao pomiritelji.”, rekao je uz ostalo biskup te dodao:

“Vrlo su važne konkretne mjere za zaštitu i potporu obitelji. Na potezu su i država i poslodavci. Bez zdravih i stabilnih obitelji nema budućnosti. To bi trebalo biti jasno svakome, bez obzira na svjetonazorsko ili političko opredjeljenje. Stoga u svim gospodarskim i razvojnim programima treba voditi računa o obitelji i njezinim pravima. Znamo za financijsko i ekonomsko stanje naše zemlje, ali istodobno ne zaboravimo da je svako ulaganje u obitelj – ulaganje u budućnost hrvatske države i Europe.”

Na Svetoj Misi bila je nazočna predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH gospođa Kolinda Grabar-Kitarović kao i mnogobrojna izaslanstva državnih institucija, hrvatska policija, hrvatski branitelji, obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, HRV-i, te predstavnici OS BiH-e.

Majci Božjoj Bistričkoj hodočastili su  i ratni  veterani 2. gardijske brigade Gromovi sa svojim obiteljima.