Gromovi hodočastili u Gvozdansko

Veterani Gromova   u nedjelju 10. siječnja hodočastili su u Gvozdansko u spomen na 438. obljetnicu obrane kaštela Gvozdansko. Hodočašće je otpočelo Svetom Misom koju je predvodio mons. dr. Ivica Petanjak, biskup krčki, zajedno sa sisačkim biskupom Vladom Košićem i drugim svećenicima iz sisačke biskupije. Poslije Svete Mise kod križa i spomen obilježja  održana je komemoracija herojima koji su branili kaštel Gvodansko, civilnim žrtvama koje su pobijene 1941.g. od strane srbočetnika i žrtvama iz Domovinskog rata.

Veliki broj Gromova pristigao je iz Slunja, Rakovice, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Dugog Sela, Siska, Petrinje, Gline i Dvora u zajedništvu s mnogobrojnim hodočasnicima iz cijele Hrvatske odali su počast junacima obrane kaštela Gvozdansko kao i Hrvatima ubijenima 1941. i 1991. godine. Važno je napomenuti da je upravo 2. gardijska brigada Gromovi u pobjedonosnoj operaciji „Oluja“ oslobodila je Gvozdansko i time zatvorila višestoljetnu ratnu i vojnu povijest Gvozdanskog. Izaslanstvo  URV 2. gbr Gromovi  kod polaganja vijenca i paljenja svijeća predvodio  je ratni zapovjednik Gromova umirovljeni brigadni general Zvonko Peternel u pratnji dopredsjednika udruge Nenada Bužanića.

Foto:članovi udruge