Gromovi drugi na memorijalu „Mario Rehor“

U sportskoj dvorani u zagrebačkom Podsusedu održan je 6. travnja 2019. godine treći pozivni memorijalni malonogometni turnir „Mario Rehor“, u čast i spomen na poginulog maloljetnog dragovoljca HOS-a Marija Rehora. Organizator turnira bila je Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba. Malonogometnu momčad veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ uz vodstvo Bože Ćurića činili su: Zdravko Ivanković, Ivica Ivančić, Željko Vuk, Dražen Klanjec, Ivan Klarić, Kruno Begić i Zdravko Šapina. U natjecanju je sudjelovalo pet veteranskih momčadi. Uz domaćine na turniru su nazočili obitelj Maria Rehora, Majka Nada, sestra Magdalena s obitelji, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik saveza UDHOS Borislav Barišić, predsjednik HVIDR-e Zagreb, Ante Tandara, te mnogobrojni predstavnici braniteljskih udruga.

Poredak

1. mjesto UDHOS ZAGREB
    2. mjesto VETERANI 2.GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI
    3. mjesto VETERANI ATJ LUČKO
    4. mjesto VETERANI NK VRBOVEC
    5. mjesto VETERANI 1.GARDIJSKE BRIGADE TIGROVI

Najbolji strijelac turnira – Tomislav Kovačić iz UDHOS Zagreb

Najbolji vratar turnira – Srećko Jantoljak iz veterana NK Vrbovec

Najbolji igrač turnira – Dražen Klanjac iz veterana 2. gardijske brigade Gromovi

Mario Rehor rođen je 29. svibnja 1975. godine u Zagrebu kao drugo od dvoje djece roditelja Miroslava i Nade rođene Putrić. Mario je rastao sa sestrom Magdalenom. Otac mu je bio nastavnik glazbe, a majka diplomirana ekonomistica. Završio je osnovnu i pohađao srednju (grafičku) školu u Zgrebu. Društven, vedar i živahan, bio je izviđač. Volio je šport, posebice plivanje, vaterpolo i jahanje, te ribolov.

Iako je po izbijanju velikosrpske agresije na Hrvatsku išao tek u treći razred srednje škole, Mario nije mogao ne odazvati se zovu napadnute mu Domovine u već zahuktalom ratu. Odlazi na bojište u studenome 1991. godine, prvo kao dragovoljac HOS-a, a potom je pripadnik 105. brigade HV. Brani junački Domovinu na Banovini, a zatim u Istočnoj Slavoniji. Pogiba 30. prosinca 1991. godine, na crti bojišnice u Komletnicima kod Vinkovaca u izvidničkoj akciji od neprijateljskog metka u 17. godinu života. S njime je poginuo i branitelj Robert Tadić iz Pule. Pokopan je 7. siječnja 1992. godine na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vitezu Mariju Rehoku posmrtno je dodijeljen čin časničkog namjesnika HV, odličja Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicima domovinskog rata. Ime je mladog viteza Matija utisnuto, uz imena drugih poginulih branitelja, na spomeniku na Kustišiji, kojega je podigla Udruga HOS-a Zagreb. Časno mu je ime također utisnuto na spomeniku kojeg je Grad Zaprešić podigao u Zaprešiću, Općina Otok u Komletinicima, te UDHOS ZAGREB Novskoj kao vječni znak poštovanja i zahvalnosti za obranjenu slobodu. Mariju u čast, jedna ulica u zagrebačkoj Kustošiji nosi ime Marija Rehora.

Tekst i foto: URV 2. gbr Gromovi/UDHOS Zagreb