Grom, izaslanik predsjednice RH na 25. obljetnici ustroja 116. brigade HV-e

0
1329

naslovna

Metković, 26.11.2016. – Obilježavanje 25. obljetnice ustroja 116. (neretvanske) brigade Hrvatske vojske započelo je u neretvanskim gradovima i općinama u petak, 25. studenoga polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjima poginulim pripadnicima te postrojbe, a danas se posebno svečano nastavilo u Metkoviću, u kojem je 17. studenoga 1991. ustrojena I. Metkovska bojna, a potom II. Opuzenska, III. Pločanska, IV. Novoselska i, na koncu, VI. Stolačka.

Program je trebao započeti otvorenjem obnovljenoga Šetališta 116. brigade HV-a s biciklističkom stazom, no zbog kiše to je odgođeno jer su u programu trebali sudjelovati trkači te djeca na biciklima i rolama. Stoga je svečanost na najvišoj državnoj razini započela na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka, gdje su bili postavljeni počasni postroji pripadnika OSRH-a i MUP-a te nositelja vijenaca. Kada je sa svojom pratnjom stigao predsjednik Sabora RH Božo Petrov, župnik Župe sv. Ilije Proroka fra Ante Bilokapić održao je obred za odrješenje duša poginulih pripadnika 116-te, kojih je, nažalost, bilo 65.Ceremoniju polaganja vijenaca i zapaljenih svijeća pred Središnjim križem započeli su oni čija je bol najveća i koja nikada neće prestati – predstavnici udruga poginulih hrvatskih branitelja iz Metkovića, Opuzena, Ploča i Općine Slivno. Nakon njih, zajednički su vijenac položili predsjednik Sabora Božo Petrov, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Vlaho Orepić, izaslanik Predsjednice RH Ivan Krupec, a njima su se pridružili ministar pravosuđa Ante Šprlje, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Beneta i Ivan Vukić, državni tajnik, izaslanik ministra hrvatskih branitelja. Slijedilo je izaslanstvo 116. brigade HV-a, koje su činili Nedjeljko Obradović, Josip Dragović, Dane Rendulić i Mijo Vukušić. Vijence i svijeće položili su još župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i načelnici neretvanskih općina i gradova, predstavnici Općine Stolac i tamošnje braniteljske udruge te predstavnici metkovskih ogranaka političkih stranaka Mosta nezavisnih lista, HDZ-a, SDP-a, HSU-a i HNS-a.

Svečanost se nastavila na Velikoj rivi, gdje je gđa. Ruža Erjauc, majka poginuloga hrvatskog branitelja Eugena Erjauca, otkrila spomen-obilježje na sve pripadnike 116. brigade HV-a, kojih je kroz brigadu prošlo čak 6409. Njih 65 je za Hrvatsku dalo svoj život, a stotine su bile ranjene i oboljele. Prigodno je svoju Stinu pradidovu recitirao pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

U kazališnoj dvorani metkovskoga GKS-a održala se svečana akademija na koju su uz visoka državna i vojna izaslanstva došli mnogi bivši branitelji i građani. U predvorju je bila postavljena izložba oružja i ratnih fotografija, a još se više fotografija „vrtjelo“ na dvama zaslonima, izazivajući veliko zanimanje mnogih koji su na njima prepoznavali sebi i svoje suborce od prije četvrt stoljeća.

Za govornicu je prvo izašao maturant metkovske Gimnazije Ivan Bebić i pročitao Dječaci odlaze na vojnu Vladimira Pavlovića, pokojnoga hrvatskog književnika i pjesnika koji je nekada ravnao ustanovom u kojoj se akademija održavala. Potom je voditeljica programa Romana Gabrić na pozornicu pozvala Klapu HRM-a Sveti Juraj, koja je otpjevala hrvatsku himnu, a nakon minute šutnje za poginule branitelje pročitala je impresivan ratni put 116. brigade, nakon čega je Zoran Bebić Beba otpjevao njezinu himnu.

Skupu se, kao domaćica, prvo obratila gradonačelnica grada Metkovića i predsjednica Organizacijskoga odbora Katarina Ujdur. Nakon nje je prvi zapovjednik Brigade generalNedjeljko Obradović iscrpno iznio prilike koje su vladale koncem 1991., ali i ukazao na koje sve probleme i dan danas nailaze hrvatski branitelji. Nakon obraćanja župana DNŽ Nikole Dobroslavićametkovska je Klapa Sveti Nikola otpjevala Planula je zora.

O djelovanju Brigade govorio je i brigadni general Ivan Beneta, a nakon njega su se okupljenima obratili ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Ivan Krupec. Za kraj je predsjednik Sabora RH Božo Petrov u svome emotivnom govoru zahvalio svim braniteljima koji su nam omogućili da danas slobodno živimo u svojoj zelenoj dolini i pozvao sve da sačuvaju sjećanje na njih.

U crkvi sv. Ilije večeras je za sve poginule branitelje održana sveta misa zadušnica.

Izvor tekst i foto:http://www.metkovic.hr/vijest2.asp?vijest=9937

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here