Gradovi i mjesta u Domovinskom ratu: Sunja

0
2014

Svakodnevica sunjskih branitelja koje su činili mještani, sastavi policije iz Sunje i Zagreba, dragovoljci iz Siska, Lepoglave i Tomislavgrada, pripadnici ZNG Gromova.

Općina Sunja udaljena je 80-ak kilometara od Zagreba, 20-ak kilometara od Siska, 15-ak kilometara od Hrvatske Kostajnice i 30-ak kilometara od Hrvatske Dubice. Tragovi njezina postojanja sežu u prapovijest, no njezino postojanje umalo je bilo izbrisano da nije bilo hrabrih branitelja koji su požrtvovno branili općinu i njezine stanovnike. Ovo je priča o inatljivoj Sunji.

Sunjani su uvučeni u Domovinski rat u ljeto 1991. godine nakon što ovaj geografski dio postaje jedno od strateški važnih područja za neprijateljske snage. Ranojutarnjem napadu 27. srpnja 1991. godine prethodili su otvoreni sukobi na području Gline, Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Struga, Kuljana, Majura i tog dijela Pounja. Pobunjeni Srbi iz navedenih područja u srpnju okružuju sve dijelove Sunje osim sunjskog mostobrana, točnije skele na Savi. Ova skela bila je i ostala jedina veza s ostatkom Hrvatske u navedenom periodu.

Prva pomoć stiže 29. srpnja u vidu postrojbe sa 120 pripadnika pričuvnog sastava na čelu sa Žarkom Pešom. Peša nije imao lak zadatak – nedostatak naoružanja i jasne organizacije u početnim danima obrane nanosili su iznimnu štetu za ovo područje. Organizirana je i specijalna grupa diverzanata koja je brojala 13 ljudi, a glavni zadatak im je bio djelovati tijekom noćnih sati te strašiti neprijateljske snage. Ova diverzantska grupa snalazila se kako je mogla, pa su čak morali jedni od drugih posuđivati naoružanje prije odlaska u misiju

Dana 15. kolovoza 1991. godine Sunja je doživjela jak topnički i pješački napad kojim se neprijatelj pokušao probiti kod sada bivše tvornice Vajda.

Dana 3. rujna 1991. godine u Sunju dolazi Slobodan Praljak sa svojom Umjetničkom satnijom i to na Pešin poziv. Praljak postaje zapovjednik obrane Sunje i tu dužnost obnaša do veljače 1992. godine. Upravo ovaj period označava početak organizacije i uređenja obrane: počinje se raditi na utvrđivanju pozicija, izgradnji rovova i bunkera, novačenju branitelja, implementaciji uređenja crte obrane. Sunjski branitelji organizirali su obrambenu crtu na potezu od Graduške Posavske, Grede, Sunje, Krivaja, Žremena i Bistraća do Bobovca. Druga obrambena linija protezala se preko lijeve obale Save do Trebeža.

Sunju su branili doista svi koji su tamo živjeli i koji su bili dio zajednice. Svjedoci teškog uništenja i rata na tom području svjedoče teškim stradanjima i uvjetima koji su ih okruživali. Gotovo bez naoružanja, bez znanja o baratanju granatama i postojećim oružjem, kratki periodi sna bili su svakodnevica sunjskih branitelja koje su činili mještani, sastavi policije iz Sunje i Zagreba, dragovoljci iz Siska, Lepoglave i Tomislavgrada, pripadnici ZNG Gromova.

Dana 21. rujna 1991. godine na Sunju je ispaljeno preko 1000 projektila. U ovom napadu urušena je crkva, poginuo je jedan branitelj, a pet osoba je ranjeno.

Dana 30. listopada 1991. godine topnički napadi su gotovo udvostručeni, podebljani neprijateljskim pješačkim napadima. Ovim napadom branitelji su potisnuti, a neprijatelji zauzimaju Glavni kolodvor. U istom danu, braniteljske snage uz pomoć topništva potiskuju neprijatelje i vraćaju Glavni kolodvor u svoj posjed. Jaki avionski napadi 1. i 2. studenog pokušavaju porušiti skelu na Savi, jedinu poveznicu Sunje s ostatkom Hrvatske. Dva branitelja i dva civila izgubila su život, a četvero ih je ranjeno. Uz gubitke, branitelji uspijevaju uništiti neprijateljski tenk. Ova dva dana smatraju se najtežima u obrani Sunje jer je na općinu sasuto preko 3000 projektila.

Dana 14. prosinca 1991. godine Sunja ponovno doživljava obilni projektilni napad u kojemu je pet branitelja poginulo, a šest ih je ranjeno.

Nakon što Praljak u veljači 1992. godine odlazi s mjesta zapovjednika obrane, njega na funkciji zamjenjuje Žarko Peša i to do rujna 1992. godine. Nakon rujna 1992. godine na područje dolazi UNPROFOR temeljem međunarodnog sporazuma. Operacijom “Oluja” u kolovozu 1995. godine na sunjskom području Hrvatska vojska postavila je obrambeni pojas na liniji Sunja – Hrvatska Kostajnica – Dvor, obranivši tako Sunju i okolna mjesta. Operacijom “Oluja” na sunjskom području rat se službeno privodi kraju.

Na području Sunje poginulo je 78 branitelja, a preko 150 ih je ranjeno. Uništeno je 1157 stambenih objekata, 607 gospodarskih zgrada, a šteta koja je nastala miniranim područjem je nebrojiva. Usprkos tome, Sunja nikada nije bila osvojena niti napuštena. Među svim braniteljima posebno se ističe glumac Sven Lasta, pripadnik Umjetničke satnije jedan od najstarijih sunjskih branitelja rođen 1925. godine. Lasta je držao prvu crtu bojišnice na Glavnom kolodvoru na snajperskoj poziciji, a kako bi došao do svoje pozicije svaki dan bi vozio bicikl. Jedino čega se bojio jest da ne padne s bicikla.

IZVOR: https://braniteljski.hr/gradovi-i-mjesta-u-domovinskom-ratu-sunja/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here