Gradijske brigade i specijalna policija uputile – Zahtjev za slobodu novinarstva na javnoj Hrvatskoj radioteleviziji

0
1050

Republika Hrvatska demokratska je i slobodna zemlja koja je nastala uz brojne žrtve, razaranja te skupo plaćenom slobodom. Odoljela je agresorima, svim ratnim teškoćama, obranila se u Domovinskom ratu, a kasnije se istinom oduprla lažnim optužbama i progonima kojima je se ucjenjivalo i omalovažavalo u međunarodnim institucijama.

Od 16. studenoga 2012., nakon oslobađajuće presude Međunarodnoga suda u Hagu generalima Gotovini i Markaču, njezin demokratski razvojni kotač ne smije zaustavljati niti jedna institucija, ponajmanje one koje bi trebale demokratski služiti hrvatskome narodu i svim građanima koji žive u Republici Hrvatskoj. Poslije toga povijesnog dana nema više vraćanja u prošlost, u vremena kad hrvatski narod nije imao povjerenja u državne institucije i javne društvene servise građana. Institucije koje su omogućili i stvorili hrvatski branitelji moraju biti u službi demokratskoga razvoja i domoljublja, moraju težiti blagostanju, istodobno poštujući žrtve koje su ugrađene u njezine temelje i tradiciju koja je nasilno prekidana, pa i u najnovijem dobu.

U Republici Hrvatskoj treba postojati sloboda govora i medija koja je zajamčena Ustavom, koji su izborili hrvatski domoljubi i branitelji. Upravo u obrani tih sloboda javna radiotelevizija – HRT – mora prednjačiti i biti uzorom demokratskim institucijama u državi. Ona je prva pozvana na promicanje demokracije i bezuvjetno poštivanje zakona proisteklih iz Ustava RH, posebno Zakona o HRT-u čl. 7. U tom duhu ta institucija ne smije služiti dnevno-političkim interesima, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti. U najtežim vremenima Domovinskoga rata hrvatski branitelji branili su njezine odašiljače, branili je od vanjskih i unutarnjih agresora kako bi hrvatski narod i građani, a isto tako i šira javnost, znali istinu, dobili istinitu informaciju. U teškim vremenima hrvatski branitelji stvarali su državu i branili demokraciju, branili „katedralu slobode govora i istine“!

U razvoju demokratske države branitelji su očekivali da taj demokratski kotač neće stati, da će glavni ravnatelj, ravnatelj, glavni urednik, član programskoga vijeća i obnašatelj rukovodeće pozicije na HRT-u časno služiti građanima. Očekivali su da HRT kao javni servis koji informira građane, poštuje i promiče temeljna ljudska prava i slobode, poštuje različitosti te potiče pluralizam političkih, religijskih, svjetonazorskih i drugih ideja te omogućuje javnosti da bude upoznata s tim idejama. U protivnome, tko ne poštuje temeljna načela, šteti ugledu javnoga medija HRT-a, narušava demokratski poredak hrvatskoga društva, izravno manipulira hrvatskom javnošću i stoga treba odstupiti s rukovodećega mjesta, kao i iz javnoga života.

U posljednje vrijeme uočavamo, kako mi branitelji tako i hrvatska javnost, a i sami djelatnici HRT-a, da se krše demokratska pravila te koči razvoj pluralizma. U posljednjih pola godine grubo se narušava novinarski kodeks i krše demokratska načela i na Hrvatskome radiju i na Hrvatskoj televiziji. Niz je pojedinih slučajeva zabrinjavajućih za razvoj demokracije. Među posljednjim slučajevima cenzure ukidanje je emisije „Slika Hrvatske“ te progon novinarke Karoline Vidović Krišto, kao i nedavna smijena urednika dnevnika novinara Denisa Latina .Isto tako novopostavljena urednička garnitura Hrvatskoga radija ukinula je emisiju o hrvatskim braniteljima, onima koji su braneći im odašiljače omogućili da danas rade na tom istom radiju.

Ukinuta je emisija „Hvaljen Isus i Marija“ na Radiju Sljeme koja je braniteljima i drugim građanima čak dvadeset godina davala nadu, širila optimizam. Tko ima pravo ukinuti nedjeljom u podne crkvena zvona na Hrvatskom radiju, koja zvone u svakom hrvatskom mjestu? Zar je sljedeći potez i ukidanje hrvatske himne u ponoć, koja se emitirala i za vrijeme najcrnjega komunističkog mraka? Iz kojeg se razloga Treći program Hrvatskoga radija sve više pretvara u mjesto za plasiranje postjugoslavenskih ideja, s naglaskom na kulturnim, i ne samo kulturnim događajima u Srbiji? Uz istovremeno omalovažavanje hrvatskih domoljubnih i kršćanskih tema. Izbor gostiju i tekstova sve više rezultira time da se čuje srpska ekavica u hrvatskom eteru. Hrvatski branitelji osuđuju ukidanje prije navedenih emisija i cenzuriranje određenih radijskih emisija, za što postoji više dokaza, i negoduju zbog toga što u eteru prednost uvijek imaju političari i politikanstvo, nauštrb stvarnih problema svih građana Republike Hrvatske. Ustalom, u informativnim emisijama radija i televizije, jednostranim i tendencioznim odabirom gostiju, vidljivo je i čujno navijanje za jednu političku opciju. Vladajuću, naravno. Isto tako, zabrinjavajući je i nedopustiv nedavni javni istup HRT-a koji uključuje stajalište, jer upućuje na zaključak da ta institucija ima političko, svjetonazorsko ili neko treće stajalište. Gdje je tu, i kakvo je tu stajalište HRT-a? Sjetimo se još mnogobrojnih sramotnih primjera neprofesionalnosti i upitnoga humanizma u emisiji „Hrvatska uživo“, u kojoj se otvoreno omalovažaju tradicionalne vrijednosti hrvatskoga naroda i u srazu tih i „modernih, urbanih, liberalnih“ vrijednosti otvoreno i pristrano staje na stranu ovih posljednjih. Komu to, dakle, služi HRT?

Za hrvatske su branitelje cenzura i jednoumlje na javnoj radioteleviziji zabrinjavajući i alarmantni. Protiv toga su se borili, braneći odašiljače i izlažući se smrtnoj opasnosti. Branitelji su danas s istim žarom ponovno spremni braniti HRT i demokraciju, demokratskim sredstvima civiliziranih društva.

Branitelji zahtijevaju:

da se hitno zaustavi progon novinara HRT-a
da se u program vrate emisije koje je iz ideoloških razloga ukinula novopostavljena urednička garnitura
da se vrati dignitet religijskim sadržajima, posebice na Hrvatskome radiju
da se poštuju demokratska načela, objektivnost i pluralnost
da HRT bude javni medij koji daje informaciju, ali ne i stajalište
da se uvažavaju svi građani koji, iako mnogi i ne žele, plaćaju pristojbu HRT-u

Ukoliko spomenuti demokratski kotač bude išao unatrag, hrvatski branitelji zatražit će rasvjetljavanje i javno objavljivanje prošlosti svakog pojedinca na ključnim pozicijama HRT-a, te njegovu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske, kao i u prošlosti relevantnoj za hrvatsku demokraciju i državotvornost.
Za svaki oblik suradnje, sugestije i doprinosa razvoju demokracije branitelji su otvoreni i rado će se odazvati pozivu vodstva HRT-a na razgovor, kako bi se problemi otklonili, a javna institucija vratila na služenje hrvatskim građanima!

S poštovanjem!

Predsjednik Udruge gardijskih brigada
Ilija Vučemilović

Predsjednik Udruge specijalne policije
Josip Klemm

www.braniteljski-portal.hr

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here