GMTBR obilježila osmu godišnjicu ustrojavanja

0
1375

U  Kninu hrvatskom kraljevskom gradu, Gardijska motorizirana brigada (GMTBR)  1. travnja 2015. obilježila je osmu godišnjicu svoga ustrojavanja. Gardijska brigada sljednica legendarnih  ratnih gardijskih briga Tigrova, Gromova, Paukova i Vukova na svečan način obilježila je  dan ustrojavanja brigade. Svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Mate Ostović, zapovjednik 93. ZB, brigadir Karol Lučan, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gvardijan samostana „Sv. Ante“ u Kninu, fra Marko Duran, dekan Veleučilišta „Marko Marulić“, dr.sc. Mirko Gugić, predstavnici civilnih institucija, udruga ratnih veterana gardijskih brigada te brojni uzvanici i gosti. Izaslanstvo udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi predvođeno umirovljenim pukovnikom Slavkom Francom  sudjelovalo je na ovoj svečanosti.

Obraćajući se okupljenima u Domu HV-a u Kninu, domaćin događanja, zapovjednik GMTBR-a, brigadni general Boris Šerić, je naglasio kako je GMTBR čuvar tradicije četiriju ratnih gardijskih brigada: Tigrova, Gromova, Vukova i Pauka čijih 814 pripadnika je dalo živote u Domovinskom ratu, 20 pripadnika se još uvijek smatra nestalima a ranjenih je bilo više od 3000. Utemeljena na požrtvovnosti i domoljublju tijekom rata, ova brigada je danas, po riječima generala Šerića „najveća postrojba HKoV-a, dobro opremljena i dobro uvježbana u svim segmentima. GMTBR neprekidno i intenzivno radi na usavršavanju, razvoju postojećih znanja te usvajanju i razvoju novih sposobnosti potrebnih za provedbu dodijeljenih zadaća“, rekao je general Šerić najavljujući brojne aktivnosti i izazove koji stoje pred ovom brigadom.

Čestitajući obljetnicu GMTBR-a, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Mate Ostović naglasio je kako se radi o jednoj od dviju brigada koja je temelj snage i oružane moći HKoV-a, te kako GMTBR spremno ispunjava zadaće – od obrane nacionalnog teritorija, davanja snaga za međunarodne operacije do pomoći civilnim institucijama zemlje. Najavivši daljnje ulaganje u opremanje GMTBR-a potrebnom opremom, vozilima i sredstvima, te ističući važnost stalnog ulaganja u razvoj mladih časnika, dočasnika i vojnika, general Ostović je na kraju rekao „Čestitam vam na svemu onome što ste do sada postigli, a postigli ste puno, i kao zapovjednik HKoV-a uvjeren sam da će brigada i svi njezini sastavni dijelovi i dalje biti ponos HKoV-a i ponos oružanih snaga RH“.

U sklopu programa obilježavanja godišnjice ustrojavanja GMTBR-a izaslanstva su položila vijence i upaljene su svijeće kod Spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ za sve poginule hrvatske branitelje. Svetu Misu  u Crkvi Svetog Ante u Kninu predvodio je  vojni kapelan, fra Božo Ančić.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here