General D. Lovrić drugi Hrvat primljen u vojnu Kuću slavnih

0
1072

Kandidat mora biti na najvišim dužnostima u vojsci ili administraciji, a ključni kriterij za procjenu dostignuća trajni je doprinos kandidata međunarodnom miru i stabilnosti.

Načelnik Glavnog stožera, general pukovnik Drago Lovrić, uvršten je u Kuću slavnih američkog Sveučilišta nacionalne obrane (NDU), a svečano primanje održat će se u ponedjeljak u Washingtonu.

Riječ je o priznanju bivšim polaznicima sveučilišta koji su se nakon završetka studija posebno istaknuli u vojnim snagama, vladama svojih država, u međunarodnim snagama ili organizacijama.

Predstavnik RH u NATO-u i Uniji

Kandidat za Kuću slavnih mora biti na najvišim dužnostima u vojsci ili administraciji, a ključni kriterij za procjenu dostignuća trajni je doprinos kandidata međunarodnom miru i stabilnosti. Lovrić je NDU pohađao 2004. godine, na kojem je završio Industrial College of Armed Forces te magistrirao iz područja strategije nacionalnih resursa.

Riječ je o jednom od najobrazovanijih hrvatskih časnika, koji je 2000. magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu iz područja međunarodnih odnosa, a ove je godine u srpnju doktorirao na istom fakultetu s disertacijom “Transformacija NATO-a i upravljanje krizama u novom svjetskom poretku”.

Dragovoljac je Domovinskog rata s velikim ratnim iskustvom koje je stjecao kao zapovjednik 153. brigade, a poslije i 202. PZO brigade sve do sudjelovanja u “Oluji” na dužnosti zamjenika zapovjednika Zbornog područja Gospić. Nakon rata obnašao je visoke dužnosti u Oružanim snagama, a od 2007. do 2011. godine vojni je predstavnik Hrvatske pri NATO-u i Europske unije. Imenovan je s te dužnosti na dužnost načelnika Glavnog stožera koju obnaša gotovo godinu i pol.Tim se priznanjem, koje se dodjeljuje od 2000. godine, Lovrić pridružio brojnim istaknutim časnicima u Kući slavnih. Među onima koji su i danas aktivni su zapovjednik američkih snaga u Europi i zapovjednik NATO-snaga u Europi admiral James G. Stavridis te načelnik Glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) general bojnik Benjamin Gantz.

Poginuo na skijalištu

Lovrić je drugi hrvatski general u Kući slavnih. Lani je postumno primljen i Gordan Čačić, bivši ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) i državni tajnik u Ministarstvu obrane, koji je preminuo nakon tragične nesreće 2008. godine na skijalištu u Italiji.

General Drago Lovrić je jedan od najobrazovanijih hrvatskih časnika, koji je 2000. magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a ove je godine u srpnju doktorirao na istom fakultetu

http://www.vecernji.hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here