Gro​movi sudjeloval​i na obilježava​nju 20. godišnjice OS RH

0
1463

 

Središnja svečanost obilježavanja 20 godina osnivanja Oružanih snaga RH, Dana OS RH i Dana HKoV-a održana je 28. svibnja 2011. na stadionu nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, na istom mjestu na kojem su se postrojile prve postrojbe Zbora narodne garde  i krenule u obranu Domovine.
Na svečanosti se okupio cijeli državni i vojni vrh, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, ministar obrane Davor Božinović, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, bivši ministri obrane i načelnici GS-a, prvi zapovjednik ZNG-a stožerni general Martin Špegelj, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i stopostotni ratni vojni invalidi, predstavnici Vojno diplomatskog zbora, predstavnici gradske i lokalne vlasti te brojni Zagrepčani.


Dvadeset počasnih plotuna u čast na dvadeset godina OS RH koje je s Medvedgrada, oltara Domovine ispalila topnička postrojba, označilo je ulazak svečanih postroja na stadion.
Na tom povijesnom mjestu gdje je 28. svibnja 1991. održana prva smotra postrojbi Zbora narodne i gdje je pred prvim hrvatskim predsjednikom dr Franjom Tuđmanom prisegnulo  720 hrvatskih „zengi“, 20 godina poslije u 14 postroja postrojilo se više od 1200 ratnih veterana, pripadnika OS RH i MUP-a. Među njima, bili su i oni koji su se prije dvadeset godina prvi puta postrojili na tom istom mjestu. Prvi u nizu bio je postroj sa 148 ratnih zastava postrojbi koje su obranile suverenitet Republike Hrvatske, zastava iza kojih su tijekom Domovinskog rata kročili hrvatski branitelji.


Svečani postroj pregledao je predsjednik RH Ivo Josipović, a prijavak mu je podnio general pukovnik Slavko Barić, zamjenik načelnika GS OS RH. Nakon intoniranja državne himne minutom šutnje odana je počast hrvatskim braniteljima koji su svoje živote utkali u slobodnu, samostalnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku.


Pripadnike OS RH na početku je pozdravio načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić koji je kazao kako su hrvatski vojnici na istom ovom mjestu pokazali spremnost i odlučnost obraniti slobodu i demokraciju, te je istaknuo kako trebamo biti ponosni na tu svoju prošlost. Podsjetio je na teške ratne trenutke, ali i pravedne i legitimne vojno-redarstvene operacije “Bljesak” i “Oluja” kojima je hrvatska vojska pobjedonosno završila rat. „Hrvatska vojska izgrađena je na profesionalizmu, međusobnom povjerenju i jedinstvu koje je odlikuju i danas, a Domovinski rat je simbol istinske vrijednosti hrvatske  vojske“, rekao je general Lovrić. Potom je istaknuo kako je trenutačno 469 pripadnika OS RH u međunarodnim operacijama potpore mira diljem svijeta na što trebamo biti posebno ponosni, te dodao kako pripadnicima OS RH zahvaljujući odanosti vojnom pozivu i časnom izvršavanju zadaća niti jedna buduća zadaća neće biti nesavladiva.

Čestitke na 20 obljetnici postrojenim hrvatskim vojnicima i veteranima Domovinskog rata uputio je i ministar obrane Davor Božinović koji je tom prigodom rekao:”Vi ste branili i obranili Domovinu, oslobodili i posljednju njezinu stopu. Od slabo naoružanih branitelja velikog srca izrasli ste u iskušenjima Domovinskog rata u dobro organizirane postrojbe koje su svoju najvažniju zadaću, obranu Domovine, obavili časno. Danas su OS RH ponosna članica Sjevernoatlantskog saveza, one su pouzdan partner hrvatskih građana, primjereno ustrojena organizacija, ali u njima će uvijek živjeti onaj duh domoljublja koji ih je okupio 28. svibnja 1991. i ljubav prema Domovini.”

Posebne čestitke hrvatskim braniteljima, a poglavito invalidima Domovinskog rata kao i svim hrvatskim vojnicima uputila je potom predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Premijerka je tom prigodom istaknula: „Vi ste, unatoč žrtvama, nama u zalog donijeli slobodu. Uspješno ste odgovorili na domovinske zadaće stvarajući suvremenu hrvatsku povijest. Vi ste svjedoci koliko je Domovinski rat bio pravedan“. Dodala je i kako su se OS RH u vrijeme mira nastavile izgrađivati i razvijati svoje sposobnosti, te danas izrasle u respektabilne oružane snage koje su svojim profesionalizmom dale značajan prilog ulasku Hrvatske u NATO. Na kraju je poručila svim pripadnicima OS RH:”Nastavite svoju misiju i neka vas na tom putu nadahnjuje sjećanje na sve branitelje koji su dali živote da bi naša Domovina živjela”.

U ime Hrvatskog sabora čestitku je uputio predsjednik Sabora Luka Bebić podsjetivši kako smo prije 20 godina vjerovali u naše branitelje, a danas smo ponosni na ono što su učinili u obrani i izgradnji hrvatske države. “Mi smo zemlja koja duboko poštuje mir, a Hrvatska vojska je obrambena vojska. Hrabrost, odanost i domoljublje je ono što krasi hrvatske vojnike i redarstvenike. Postigli smo svoju slobodu i to želimo pomoći i onima koji za njom teže” rekao je Bebić.
Upućujući čestitke svim pripadnicima OS RH predsjednik RH Ivo Josipović je posebno istaknuo:”Hrabrost, junaštvo, poštovanje, čast, odlučnost, nesebičnost… odlike su koje vežemo uz naše OS i hrvatske branitelje. No istaknuo bih danas posebno ponos jer smo posebno ponosni na ono što je Hrvatska postala u ovih 20 godina. Hrvatska je iz pepela izrasla u respektabilnu članicu NATO saveza, a slobodu koju ste donijeli je najveće dobro koje ste mogli dati.” Dodao je kao se danas Hrvatska ne treba bojati za svoju budućnost, te je posebno podsjetio na poginule hrvatske branitelje čiju žrtvu nikad ne smijemo zaboraviti.


Predsjednik Josipović potom je prvom zapovjedniku Zbora narodne garde stožernom generalu u mirovini Martinu Špegelju uručio odličje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom. Zahvalivši na odlikovanju general Špegelj je istaknuo kako to priznanje želi podijeliti sa svim gardistima koji su prije 20 godina bili postrojeni na ovom stadionu i onima koji su u to vrijeme već odrađivali zadaće u obrani Domovine. “Hrvatska vojska postigla je stotine malih i velikih pobjeda i dobila rat i slobodu. Čestitam vam na tom jubileju. Ponosan sam na našu profesionalnu vojsku. Hrvatski vojnik je najbolji vojnik kojeg poznajem” rekao je general Špegelj.
Svečanost obilježavanja Dana OS RH nastavljen je na RŠC „Jarun“ prigodnim programom u sklopu kojeg su prikazane demonstracijske vještine Bojne za specijalna djelovanja i Specijalne policije MUP-a,  nastupom akro grupe “Krila Oluje” te ceremonijalnim programom Počasno zaštitne bojne. Brojni posjetitelji sa zanimanjem su na Jarunu razgledali i taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike postrojbi OS RH i MUP-a, te oko stotinjak štandova braniteljskih zadruga s proizvodima.
 
www.morh.hr
 
Na ovoj svečanosti u sasatvu Zbora udruga gardijskih postrojbi sudjelovali su  predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr “Gromovi” postrojeni u postroju ratnih veterana gardijskih brigada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here