Dr. Ante Nazor: “Zbog laži o Hrvatskoj vojsci očekujemo ispriku i odštetu danske Vlade!”

0
911

U EMISIJI Zoom Zagreb na Z1 televiziji gostovao je dr. Ante Nazor i časnik Bruno Čavić koji se pojavljuje u filmu “15 minuta – masakr u Dvoru”.

“Nitko me nije pitao slažem li se sa stvarima u filmu. Ostao sam zatečen. Brisanje i korekcije neće donijeti ništa za hrvatsko tržište. Mi trebamo  snimiti novi film. Ta komponenta je zapravo po meni dosta nedorečena, došao sam u uniformi u taj film. Išao sam istine radi i ne bojim se”, rekao je Čavić.

“Imali smo ljude koji nisu završili povijest i oni su tumačili i osuđivali. To su radili ljudi koji nisu struka. Gledali ste u filmu što su rekli Srbi koji osuđuju Hrvatsku stranu da je počinila zločin. Što o tome kaže UN zabilježeno je u dokumentima danskog bataljuna:

Dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, u emisiji  je, citirajući  dokumente UN-a, kronološki naveo tijek događaja ta dva dana:

“7. kolovoza 1995., u 13.30 sati

24 tenka vojske RSK kreću se prema Dvoru, rušeći i gazeći sve pred sobom. Ima mrtvih među civilima, koji u panici nastavljaju bježati . Sjeverozapadno od Dvora opažene su prethodnice 5. korpusa ABiH. Beskonačna rijeka izbjeglica prošla je kroz Žirovac u 14.25 sati. Mjesto je u rukama 5. korpusa.

7. kolovoza 1995., 18 sati

Stanje uzbunjenosti CRVENO. Vatra je sve jača, a djelatnici vojnih i civilnih struktura RSK nastavljaju bježati u BiH. U Dvoru i oko Dvora vode se borbe još od 18 sati prošloga dana. Tenk T 55 vojske RSK pregazio je promatračnicu ND-71 i iz teške strojnice ispalio rafal iznad glava danskoga osoblja. Tenk je zatim produžio prema Dvoru u punoj brzini, probijajući se sredinom ceste. Ne znamo ima li mrtvih i ranjenih.

8. kolovoza 1995., 8 sati

Jutros je odjeknula jaka eksplozija 100 – 150 m zapadno od Zapovjedništva DANBAT-a (Danski bataljun, op. a.)) u Kostajnici. U 2.35 sati potvrđeno je da nije topničkog podrijetla.

8. kolovoza 1995., 15 sati

DANBAT izvješćuje o sljedećim srušenim mostovima: most u Kostajnici, dva mosta u Dubici, željeznički most u Jasenovcu, upotrebljiv samo za pješake.

U Dvoru, gdje se nastavljaju ulične borbe između vojske BiH i vojske RSK, stradaju civili i izbjeglice, na koje nijedna strana ne obraća pozornost. Sukobi su žestoki i okrutni.

8. kolovoza 1995., 23.30 sati

Grad Dvor je jedino mjesto gdje se još vode borbe. HV je organizirano zauzeo sve dominantne položaje oko grada.

Pripadnici DANBAT-a vidjeli su egzekuciju pet hendikepiranih i starijih osoba. Ne znamo jesu li to počinili pripadnici vojske RSK ili ABiH.

U 13.25 sati kod škole u Dvoru, 500 metara od baze DANBAT-a vidjeli smo kako vojnici pucali u dvije žene i jedno dijete.”

Nazor je još napomenuo da se ne zna tko ih je ubio, ali da u trenucima kad se zločin dogodio Hrvatska vojska nije bila u Dvoru.

”Film je snimljen kako je snimljen. Nije slučajno da u njemu nema dokumenta UN-a. Nije slučajno da su zaobišli institucije koje se time bave. Sve činjenice upućuju da to da Hrvatska vojska nije sudjelovala u počinjenju zločina, nego da se putem medija vodi specijalni rat.

U zaštiti nacionalnih interesa ne treba imati kompromisa. Laž je plasirana i ovo zaslužuje ispriku danske Vlade i svih koji su bili zaduženi za stvaranje filma. I zaslužuje odštetu”, zaključio je dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Izvor: http://www.maxportal.hr/ante-nazor-zbog-lazi-o-hrvatskoj-vojsci-ocekujemo-ispriku-danske-vlade/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here