Donesen novi Pravilnik o stražarskoj službi

0
1044

24. 04. 2013.

Nakon punih 20-godina, Oružane snage RH dobile su novi Pravilnik o stražarskoj službi. Pravilnik je 08. travnja donio Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Ivo Josipović, a objavljen je u Narodnim novinama 19. travnja (NN broj 47/13). Na snagu će stupiti krajem ovoga tjedna, 8 dana od objave, od kada počinje teći i 30-dnevni rok u kojem načelnik Glavnog stožera OS RH treba donijeti Uputu za rad stražarske službe.

Ovim se Pravilnikom propisuje organizacija, rad i uporaba straže, te se definiraju neki osnovni pojmovi, poput pojma „stražarska služba“ (to je „oblik unutarnje službe namijenjen za fizičko osiguranje objekata, materijalnih sredstava i ljudi, a provodi se mjerama, radnjama i postupcima stražarskog osiguranja; istovjetna je u miru i ratu te se smatra borbenom zadaćom“) i „straža“ („straža je naoružana postrojba ili skupina vojnih osoba koja fizički osigurava objekte, materijalna sredstva ili ljude“). Člankom 20. ovog pravilnika propisuje se da smjena stražarske službe traje do 7 dana, dok samo iznimno može trajati do 14 dana, ali i da sama stražarska služba može trajati i kraće od 24 sata (kada je osiguranje određeno vremenski). Članak 35. propisuje pak da vojne osobe koje su bile na straži 24 sata mogu ponovno biti određene za stražu 24 sata nakon smjene, te da se u slučajevima kada su vojne osobe na straži dulje od 24 sata – slijedeći put mogu biti određene za stražu nakon 48 sati. Budući da je do sada cjelokupnost stražarske službe bila regulirana Propisnikom o stražarskoj službi OS RH donesenim 11. ožujka 1993., vrijedilo bi novi Pravilnik temeljitije proučiti.

Poseban pravilnik o službi na brodovima OS propisuje stražarsku službu na plovilima HRM-a.

Straže su u proteklih godinu dana bile u posebnom fokusu ministra obrane Ante Kotromanovića koji je još u jednom od svojih prvih intervjua, objavljenom na portalu Orbis.org u svibnju prošle godine, izjavio kako MORH samo na straže troši godišnje oko 40 milijuna kuna. Vojnici na straži, uz plaću, dobivaju, i tzv. stražarski dodatak i slobodne dane (ovisno o duljini straže), iako se često čuju prigovori da te stražarske benificije  izostaju, bilo zbog besparice, bilo zbog manjka ljudi. Taj bi dio trebao biti dodatno preciziran novim Zakonom o službi u OS, koji je trenutno na popravnom ispitu pred drugo čitanje.

autor: Lidija Knežević

http://obris.org

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here