Don Antonio Mikulić uveden u službu vojnog kapelana Gromova i Tigrova

0
3336

Misnim slavljem u petrinjskoj vojnoj kapeli Svetoga Ilije Gromovnika koje je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, u ponedjeljak 12. listopada 2015. godine uveden je u službu vojnog kapelana don Antonio Mikulić, novi kapelan vojne kapelanije Svetoga Ilije Proroka u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“.

Tijekom obreda uvođenja u službu vojnog kapelana don Mikulić je ispovjedio ispovijest vjere i svojim potpisom potvrdio svoje poslanje. Novouvedeni vojni kapelan don Antonio u propovijedi je naglasio da ljudi danas kao i u Isusovo vrijeme traže vidljive znakove, no obraćenje i vjera događaju se prvenstveno unutar ljudske osobe. „Možda je poslanje vojnog kapelana jedan od znakova kako niste sami na svome radnom mjestu i u svome vojnom pozivu.“ Potom je kapelan istakao kako svrha vojnog kapelana nije puko upražnjavanje uredskog mjesta i inventara, održavanje katoličkih običaja i obreda, svrha je silaženje među ljude i njima dovesti Božju dobrotu i ljubav. Vojni kapelan je prvenstveno Kristov svećenik koji traži svoje posvećenje unutar vojske, pruža sakramente, održava susrete, vodi molitve i razgovore, i što je najvažnije svojim primjerom treba svjedočiti ono na što ga je Krist pozvao. Kako reče sveti župnik Arški: Svećenik nije svećenik sam za sebe, on ne daje sebi odrješenje, ne dijeli sebi sakramente, on nije sam za sebe, on je za vas!

Na Svetoj Misi koncelebrirali su vojni i policijski kapelani, te svećenici petrinjskog i sisačkog dekanata Sisačke biskupije. Na Misi su nazočili zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Boris Šerić,  brojni vojnici, dočasnici i časnici 2. mb „Gromovi“ sa zapovjednikom bojnikom Romanom Kelnerićem i 1. mb „Tigrovi“ sa zapovjednikom bojnikom Zdenkom Fialom, te predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, Slavko Franc, Nenad Bužanić i Branko Kolarić.

Na kraju Mise bojnik Kelnerić se zahvalio biskupu Jezerincu na imenovanju vojnog kapelana u njihovu vojnu kapelaniju. Posebno pozdravivši don Antonija zaželio mu je da bude jedan od njih, jedan među njima i jedan za njih!

Don Antonijeva povezanost s Gromovima seže od 2010. godine kada je još kao bogoslov sudjelovao na nekoliko obljetnica 2. gardijske brigade Gromovi gdje je prevodio molitve i blagoslove na spomen obilježjima. A sada kao svećenik, vojni kapelan opet je na raspolaganju veteranima Gromova, već prije nekoliko dana služio je Svetu Misu za poginule, umrle i nestale Gromove u Karlovcu.

Don Antonio Mikulić, rođen je 19. srpnja 1986. godine u Doboju (Bosna i Hercegovina). Kršten je u župi sv. Ante Padovanskog u Potočanima, općina Odžak gdje je i živio do početka rata u Bosni i Hercegovini. U Zagreb dolazi 1992. na područje župe Predragocjene Krvi Isusove, Kozari Bok.

Nakon završetka srednje trgovačke škole upisuje se na Filozofski fakultet Družbe Isusove na zagrebačkom Jordanovcu, gdje nakon studija filozofije upisuje teologiju na Filozofsko teološkom institutu koju uspješno diplomira u listopadu 2014. godine.

Osjetivši duhovni poziv i želju da služi Bogu kao svećenik u pastoralu vojske i policije nakon razgovora sa biskupom Jurjem Jezerincom primljen je kao bogoslov Vojnog ordinarijata. Svoju bogoslovsku formaciju imao je prvo kod isusovaca u bogosloviji na zagrebačkom Jordanovcu, a zadnje dvije godine studija u Remetama kod Karmelićana. Kao bogoslov pohađao je tečaj vojnog dušobrižništva u NATO bazi SHAPE u Monsu (Belgija). Za đakona je zaređen 9. studenoga 2014. u kapeli sv. Mihaela Arkanđela u Policijskoj akademiji u Zagrebu. Đakonski praktikum obavljao je u vojnim kapelanija u MORH-u, GS OS RH, Zapovjedništvu HKoV-a, Inženjerijskoj pukovniji, i HRM-u. Za svećenika Vojne biskupije zaređen je 27. lipnja 2015. u svetištu Majke Božje Remetske.

Robert Ćaran

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here