DELEGACIJA GROMOVA NA PROSLAVI 20.OBLJETNICE PUMA (Foto)

0
1140

DELEGACIJA GROMOVA NA PROSLAVI PUMA

20 godina 7. gardijske brigade „Pume“ 

 

Tijekom protekla tri dana u Varaždinu je svečano obilježena i proslavljena 20. obljetnica osnivanja legendarne 7. gardijske brigade „Pume“. Pume su postrojba u čijem su ratnom putu nanizane najvažnije i najsjajnije pobjede iz Domovinskog rata. Vrhunac tih pobjeda bila je operacija „Oluja“ i postavljanje hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, što su upravo prvi učinili pripadnici Puma. Kroz brigadu Puma tijekom Domovinskog rata prošlo je 4500 pripadnika, 90 ih je poginulo, jedan se još vodi kao nestali, 500 ih je ranjeno ili ozlijeđeno. U protekla tri dana Pume su ovu značajnu obljetnicu obilježili s bogatim programom u Varaždinu i uz nazočnost velikog broja ratnih veterana, gostiju, građana, generala, državnih i vojnih dužnosnika. U galerijskom centru u Varaždinu otvorili su i predstavili izložbu o svojoj postrojbi, organizirali su okrugli stol „Žene u Domovinskom ratu“. U HNK Varaždin održali su svečanu akademiju, dok su u subotu održali cjelodnevni program. U Vinici, u spomen na poginule pripadnike 5. bojne 1. gbr „Tigrovi“ (postrojbe iz koje je proistekla 7. gbr) položeni su vijenci i zapaljene svijeće, potom su u spomen kapelici sv. Jurja u vojarni „Ivan Peti Drašković“ također položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje – Pume. U varaždinskom katedrali biskup Mrzljak predvodio je misno slavlje za poginule i umrle pripadnike brigade. Nakon svete Mise i mimohoda središnja svečanost održana je u dvorani „Graberje“.

U subotu središnjeg dana proslave, na 20. obljetnici bratske 7. gardijske brigade „Pume“ u ime svih članova Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ sudjelovalo je izaslanstvo Gromova kojega su činili umirovljeni časnici, ratni veterani Stjepan Domjanić, Ivan Mandić i Stjepan Kezerić. Na svečanosti Udruzi ratnih veterana 2. gbr uručena je Spomenica 7. gbr. 2. gardijska brigada osim Domovinskog rata posebno je povezana s pripadnicima i braćom Pumama. Preustrojem Oružanih snaga RH, 7. gardijska brigada 2003. godine inkorporirana je u 2. gardijsku brigadu zajedno s Gromovima. Gromovi i Pume u 2. gardijskoj brigadi zajedno djeluju do gašenja 2. gardijske brigade 31. ožujka 2008. godine.

Ovom prilikom se još jedan puta zahvaljujemo ratnim veteranima – Pumama na dodijeljenoj Spomenici, srdačnom i prijateljskom prijemu te im čestitamo 20. obljetnicu utemeljenja postrojbe.

FOTOGALERIJA:

(Ministarstvo branitelja/URV 2. gbr Gromovi)

 


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here