Dani sjećanja u Petrinji

0
958

Svake godine u mjesecu rujnu Petrinjci i Hrvatska se na poseban način prisjećaju svih poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. U mjesecu rujnu 1991. godine Petrinja je doživjela najveća razaranja i stradavanja njenih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. Središnji dan obilježavanja je 16. rujna,  jer je to bio dan razaranja Petrinje i dan kada je velikosrpski agresor počinio teške ratne zločine za koje nažalost, još uvijek nitko nije odgovarao. Tijekom Domovinskog rata na području grada Petrinje smrtno je stradalo 579 hrvatskih branitelja i civila, i to je grad iza Vukovara s najviše žrtava u velikosrpskoj agresiji.

U župnoj crkvi sv. Lovre služena je Sveta Misa koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić.
Misa je služena za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

Nakon Mise brojni građani Petrinje, predstavnici i  članovi udruga, predstavnici lokalnih vlasti i dužnosnici, pripadnici OS RH, MUP-a, učenici srednjih i osnovnih škola „Kolonom sjećanja” gradskim ulicama do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i braniteljima, odali su počast stradalima u Domovinskom ratu.

Na spomen obilježju održana je komemoracija. Uz prigodna čitanja sjećanja Petrinjaca na najteža razdoblja Domovinskog rata i čitanje imena 579 žrtava položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelji poginulih, braniteljske i domoljubne udruge, županiju, Grad Petrinju, Grad Zagreb i ministarstvo branitelja u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović počast je odao i njezin izaslanik, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Ispred MORH-a i Glavnog stožera OS RH počast je odao general bojnik Drago Matanović. Na cjelokupnom programu i odavanju počasti sudjelovali su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ te pripadnici 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ i 1. mb „Tigrovi“ gardijske motorizirane brigade.

tekst i foto: Robert Ćaran

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here