DANI POBJEDE: ‘Na ovom se bojištu oslobađao kamen po kamen’ (FOTO)

0
992

Obilježavanje Dvadesete obljetnice oslobođenja Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije započelo je jutros otvaranjem svečane izložbe u tvrđavi Imeprijal .

Proslava oslobođenja, koju organizira Dubrovačko – neretvanska županija, započela je na Srđu, u tvrđavi Imperijal izložbom “Dani pobjede – oslobođenje hrvatskog juga”.

Otvaranju izložbe nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te župan Nikola Dobroslavić.

Dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Ivica Tolić, iskanuo je kako “operacija oslobađanja krajnjeg juga Hrvatske još uvijek nije vrednovana na odgovarajući način, a za razliku od ostalih Južno bojište još nema ni svoje odličje, iako se Dubrovnik u tim sudbonosnim danima agresije uspio obraniti. Ipak, grad Dubrovnik s pravom može nositi epitet grada heroja Domovinskog rata. Ovo nije hrvatski Alamo samo zato što nije pao u neprijateljske ruke i stoga što o tome nije snimljen film kao što se to radi na zapadu”.

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, je naglasio kako su se “na Južnom bojištu doslovce oslobađali kamen po kamen i čuka po čuka”.

Program obilježavanja se nastavlja u utorak, 23. listopada. Na tvrđavi Imperijal na Prevlaci bit će svečano podignuta hrvatska zastava u spomen na podizanje hrvatske državne zastave 23. listopada 1992. godine kada je taj kraj bio oslobođen.

Središnji dio programa bit će u srijedu, 24. listopada, kada će se održati svečana akademija u Kazalištu Marina Držića, a na Stradunu svečani mimohod sa zastavama postrojbi koje su sudjelovale u oslobađanju najjužnijeg dijela Hrvatske.

http://www.portaloko.hr

Na ovom događanju nazočili su predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, na čelu s predsjednikom, umirovljenim brigadirom Milom Krištom i tajnikom umirovljenim pukovnikom Ivanom Krupecom. Također u delegaciji je i naš vojni kapelan don Milenko Majić.
 
FOTOGALERIJA: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here