DANI POBJEDE 20. obljetnica oslobađanja hrvatskog juga 1992. – 2012. (foto)

0
1173

Subota, 20. listopada 2012.

Kako je brzo prošlo 20 godina od ulaska pobjedničke vojske i oslobađanja hrvatskog juga, pitamo se i mi, no kalendar neumoljivo okreće svoje stranice.

Tim povodom ove 2012. godine sve je u znaku obilježavanja te značajne obljetnice u koju se aktivno uključila i URV 2. gbr Gromovi.

Cavtat, mjesto gdje je 21. listopada 1992. godine 1. gbr Tigrovi izvršila pomorski desant i započela akciju oslobađanja hrvatskog juga, u subota 20. listopada 2012 godine u početkom u 18 sati, ulicama Cavtata krenuo je mimohod pobjednika.

U tim večernjim satima odjekivali su zvuci orkestra i pjesme „Mi smo garda hrvatska“ a uz državnu zastavu i ratni stijeg 1. gbr Tigrovi vijorio se i stijeg 2. gbr Gromovi kojeg je nosio umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić, a pratili su ga umirovljeni brigadir Mile Krišto, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec i umirovljeni satnik Krešimir Maretić.

Postroj od četrdesetak Tigrova i delegacije Gromova, predvođeni Gradskom glazbom i mažoretkinjama stupala je rivom Cavtata sve do glavnog trga, a pratili su ih razdragani građani. Navirala su sjećanja dana ponosa i slave, a iznenađeni turisti mahali su, pozdravljali i bljeskali svojim fotoaparatima uživajući u ovom nesvakidašnjem događaju. Rivu je ponovno zauzela ponosna i pobjednička Hrvatska vojska.

Na glavnom Cavtatskom  trgu stijegove je dočekao župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić i načelnik općine Konavle Luka Korda koji su pozdravili svoje osloboditelje, posebno ističući kako bez ovako dobro organizirane i motivirane vojske sigurno ne bi Konavle bile još dugo slobodne.

Tim povodom općina Konavle na središnjem trgu u Cavtatu organizirala je otkrivanje novopostavljene spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koju je tom prilikom otkrio Luka Korda.

Po završetku mimohoda i svečane ceremonije otkrivanja spomenika u društvenom domu Cavtat održano je predstavljane ratne monografije 1. gbr Tigrovi, a delegacija URV 2 gbr Gromovi u sastavu Mile Krišto, Ivan Krupec, Stjepan Domjanić i Krešimir Maretić nazočila je istoj i uveličala taj za bratsku udrugu tigrova značajan trenutak kada je i njihova monografija ugledala svjetlo dana.

 

Nedjelja, 21. listopada 2012.

Nastavak događanja iz prethodnog dana odnosi se na sudjelovanje u aktivnostima koje je organizirala bratska udruga 1. gbr Tigrovi.

Od jutarnjih sati autobus s pripadnicima Tigrova obilazio je mjesta ratnih događanja i pogibije svojih pripadnika na području Dubrovačke županije. Završno događanje bilo je u Ćilipima s početkom u 17,00 sati. Na središnjem trgu iza župne crkve prije dvije godine Konavljani su podigli „Konavočicu“ spomenik na sjećanje svim žrtvama Domovinskog rata i upravo na dan oslobođenja tu se polažu vijenci sjećajući se u tišini svih dragih ljudi branitelja koji su za svoju rodnu grudu dali svoj život.

Delegacija Gromova prisustvovala je tom dirljivom činu i zapalila svijeću i poklonila se svi žrtvama Domovinskog rata posebno onima koji su svoje kosti ostavili na konavoskom polju i stijenama.

Sve je pozdravio načelnik općine Konavle Luka Korda koji je ujedno pozvao da se svi zajedno priključimo svečanoj akademiji povodom Dana općine Konavle koja će se održati odmah po završetku u 18,00 sati u sportskoj  dvorani osnovne škole u Grudi.

Predsjednik URV 1. gbr Tigrovi umirovljeni brigadni general Tomo Medved prisjetio se tih ratnih godina kada smo prolijevali krv, znoj i suze, zahvalio je svim svojim članovima koji su se danas odazvali na obilježavanje oslobođenja hrvatskog juga. Posebnu zahvalu izrazi je URV 2. gbr Gromovi i delegaciji koja prati njihova događanja već drugi dan i nastavit će dalje. Neosporna je činjenica da te dvije bratske udruge zajedno trebaju biti sada u miru kao što su se zajedno rame uz rame borili Tigrovi i Gromovi tijekom Domovinskog rata na više bojišta.

Gruda, središnje mjesto Konavala, 21.10.2012. godine s početkom u 18,00 sati u športskoj dvorani počela je svečana sjednica. Važan događaj za Konavle i izuzetno svečarski, vidjelo se po tome što se odazvalo dosta uzvanika, župan, načelnici općina, gradonačelnici bratskih gradova, predstavnici postrojbi koje su tu ratovale, generali, branitelji, zastupnici, mještani …..

Načelnik općine Luka Korda pozdravio je sve nazočne izuzetno ponosan da današnji dan i općinu čiji je općinski načelnik od samoga ustrojstva prezentirajući što je sve učinjeno do sada premda su vremena teška i bremenita. Izmjenjivali se govornici, a sve je uveličao i izvrstan kulturno umjetnički program, klape, judisti, KUD – ovi.

Na kraju načelnik je dodijelio priznanja za životna djelo općine Konavle zaslužnim pojedincima, a moramo istaknuti da je to visoko priznanje dobila i 1. gbr ZNG  Tigrovi.

 

ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Dubrovačko – neretvanska  županija pripremila je program obilježavanja 20 obljetnice oslobođenja hrvatskog juga koji je počeo na Srđu, braniku obrane Dubrovnika i povijesnoj tvrđavi Imperijal.

U organizaciji Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, te u suorganizaciji Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi, a pod pokroviteljstvom Dubrovačko – neretvanske županije 22. i 23. listopada 2012. godine u tvrđavi Imperijal na Srđu te u Samostanu Sv. Klare, Kongresna dvorana Ivana Pavla II održan jestručno – znanstveni skup: „Dani pobjede – oslobođenje hrvatskog juga“.

Cilj ovog skupa je bio okupiti stručnjake različitih profila i specijalnosti, povjesničare, muzealce, medijske djelatnike, sudionike Domovinskog rata, ratne zapovjednike, pripadnike gardijskih i pričuvnih brigada HV koji su održali svoja izlaganja na temu mjesta i uloga vojno – redarstvene pobjedničke osloboditeljske operacije na Južnom bojištu 1992. godine.

Prvoga dana u ponedjeljak 22.10. izlaganja u Kongresna dvorana Ivana Pavla imali su

Varina Jurica Turk, prof. voditeljica Muzeja suvremene povijesti

Dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR

Dr. sc. Mato Brautović, Sveučilište u Dubrovniku

Dr. sc. Jakša Raguž, Hrvatski institut za povijest

General Veselko Gabričević

 

Utorak i srijeda, 23. i 24. listopada 2012. godine.

Drugog dana stručnog skupa u utorak 23. listopada izlaganja su tekla redom

General Tomo Medved          1. gbr Tigrovi

General Drago Matanović      2. gbr Gromovi

Brigadir Stanko Čelar            4. gbr Pauci

U večernjim satima u dubrovačkoj katedrali služena je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelja. Misu je predvodio dubrovačko biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirao je petrinjski vojni kapelan Milenko Majić. Euharistiji su nazočili i predstavnici URV 2. gbr Gromova.

Toga utorka u ranim jutarnjim satima iz Petrinje i Siska, preko Zagreba i Karlovca u organizaciji URV 2. gbr Gromovi krenuo je autobus s četrdesetak članova obitelji poginulih i ratnih veterana Gromova, predstavnika Udruge sa zagrebačkog područja, sisačke i karlovačke Podružnice,  te Udruge Crne mambe. U ranim poslijepodnevnim satima obitelji i članovi Udruge pristigli su u marijansko svetište u Međugorje. Poslijepodne je iskorišteno za posjet mjestima gospina ukazanja, odmoru i osobnoj molitvi, dok je u večernjim satima cijela skupina sudjelovala na misnom slavlju u svetištu Kraljice Mira.

U jutarnjim satima slijedećeg dana skupina članova obitelji poginulih i ratnih veterana Gromova pristigla je iz Međugorja u Gornji Brgat kod spomenika poginulim Gromovima koji sada zaista odiše dostojanstveno, a gdje su ih osim predstavnika općine Župe Dubrovačke (načelnik općine Silvijo Nardeli i njegov zamjenik Mirko Maslač, predstavnici župe Sv. Ane Gornji Brgat, predsjednik Mjesnog odbora Gornji Brgar Antun Kraljić, predstavnici UHDDR  ogranka Župa dubrovačka) dočekali predstavnici Gromova na čelu s predsjednikom Udruge Milom Krištom, a koji su svih prethodnih dana sudjelovali na spomenutim događanjima u Dubrovniku i Konavlima, te ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi, brigadni general Drago Matanović. Uz domaćine, načelnika općine, generala Matanovića, umirovljenog brigadira Milu Krištu sve je pozdravio i zapalio svijeću kod spomenika umirovljeni brigadni general Tomo Medved, predsjednik URV 1. gbr Tigrovi.

U Gornjem Brgatu, na spomen obilježju poginulim Gromovima održana je prigodna komemoracija za poginule pripadnike 2. gardijske brigade. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Prigodnu molitvu predvodio je vojni kapelan Milenko Majić. Nakon toga ratni zapovjednik 2. gbr, a tada ratni zapovjednik TG 2. gbr na dubrovačkom bojištu, brigadni general Drago Matanović i ratni načelnik stožera, tada zamjenik zapovjednika TG-a 2. gbr, brigadir Mile Krišto održali su povijesni sat o ulozi, djelovanju i značaju 2. gardijske brigade u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju hrvatskog juga. Po završetku sata povijesti krenuli smo svi zajedno u Stari Grad, palaču Sponza gdje je župan Dubrovačko – neretvanski pripremio prijem za obitelji poginulih Gromova.

Po izlasku iz Sponze, svaku obitelj zasebno slikao je za uspomenu gospar Ivo Marlais koje je sve popratio svojim profesionalnim aparatom i to besplatno podijelio foto albume za uspomenu obiteljima, a kompletan materijal ustupio URV.

Kod središnjeg križa na Boninovu, gradskom groblju u Dubrovniku, položeni su vijenaci u spomen poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.

Delegaciju URV 2. gbr Gromovi predvodio je umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić koja se poklonila žrtvama i zapalila svijeću.

Nastavak svečanosti započeo je u 13,30 na Stradunu svečanim, pobjedničkim mimohodom zastava postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju hrvatskog juga, a koji je krenuo ispred velike Onofrijeve fontane. Svečani mimohod predvođen Gradskom glazbom zaustavio se ispred Kneževa dvora gdje su zastave postrojene u špaliru dočekale predsjednika RH Ivu Josipovića.

Zastavu 2. gbr Gromovi nosio je umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić a pratili su ga umirovljeni pukovnik Ivan Krupec i umirovljeni satnik Krešimir Maretić dok su brigadni general Drago Matanović i umirovljeni brigadir Mile Krišto bili u počasnom dijelu za doček predsjednika.

Predsjednik RH izvršio je obilazak i pozdravio svečani postroj ratnih zastava.

Potom je u 14 sati u Kazalištu Marin Držić održana svečana akademija. Zbog ograničenog broja mjesta na akademiji su nazočili predstavnicu URV 2. gbr, general Drago Matanović, umirovljeni brigadir Mile Krišto i umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, a general Matanović u ime 2. gbr primio je priznanje Dubrovačko – neretvanske županije.

Sunčano i toplo vrijeme pridonijelo je ugodnoj atmosferi uopće, a gospari su se pokazali kao dobri domaćini. Po završetku svečanog dijela delegacija URV 2. gbr Gromovi i članovi obitelji poginulih Gromova u popodnevnim satima krenula je u Zagreb.

FOTOGALERIJA 2:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here