Obilježavanje 20. obljetnice Gromova u Petrinji

0
1389

 

Obilježavanje 20. obljetnice Gromova u Petrinji
 
U petak 13. svibnja 2011. godine u petrinjskoj vojarni »Pukovnik Predrag Matanović« svečano je obilježena 20. godišnjica ustrojavanja  2. gardijske brigade „Gromovi“. Obilježavanje je počelo svečanim postrojavanjem 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade, postrojbe koja čuva uspomenu na ime ove proslavljene brigade, i ujedno proslavlja i dan svoje postrojbe. Nakon svečanog postrojavanja u spomen kapeli svetog Ilije Proroka zapovjednik gmtbr brigadni general Mladen Fuzul i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“, umirovljeni brigadir Mile Krišto položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na 202 poginula i 6 nestalih pripadnika 2. gbr u Domovinskom ratu. Potom je ispred kapelice služena sveta Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike ove legendarne gardijske brigade. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, u koncelebraciji s dekanom Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata preč. Andrijom Markačem, petrinjskim župnikom i glinsko-petrinjskim dekanom, preč. Marijom Miglesom, vojnim kapelanom Inženjerijske pukovnije vlč. Vladislavom Mandurom i domaćinom, vojnim kapelanom don Milenkom Majićem.

Pozdravivši ratnog zapovjednika brigadnoga generala Dragu Matanovića te sve pripadnike brigade koja je osnovana 15. svibnja 1991., biskup Jezerinac je podsjetio kako je kroz 2. gardijsku brigadu prošlo više od 9 tisuća pripadnika, 208 ih je poginulo, a 1200 ranjeno. Podsjetio je i na sve pale hrvatske branitelje kao i naše vojnike u Afganistanu, sa željom da sretno obave svoju mirovnu misiju i da se vrate neozlijeđeni domovima. Pozvao je i na molitvu za naše nepravedno i teško osuđene generale u Haagu te za sve ostale hrvatske uznike, kao i za suce da ne budu politički uvjetovani i pristrani, već slobodni i pravedni u odlukama. Prošlost i suvremena povijest uče da je vjera u Krista najsigurniji oslonac za očuvanje i promicanje ljudskog dostojanstva, istaknuo je biskup u propovijedi, istaknuvši da je 45-godišnja sistematska komunistička ateizacija ostavila svoje tragove, pa je veoma važno liječiti savjest ljudi, kako bismo mogli biti pošteni na svakom mjestu, u svakoj prigodi i na taj način pridonijeti općem dobru. “Savjest se liječi molitvom, utemeljenoj na Riječi Božjoj”, kazao je biskup Jezerinac, stavivši za uzor bl. Alojzija Stepinca, koji je gotovo u svakoj svojoj propovijedi govorio o odgoju savjesti. Pozvao je pripadnike “Gromova” i sve nazočne vojne djelatnike neka im ta proslava bude poticaj da ne zaborave vrijednosti koje su ih resile tijekom pravedne borbe za oslobođenje domovine, te da im vjera bude oslonac u životu i u budućnosti.

Na misnom slavlju su uz veliki broj časnika, dočasnika i vojnika sudjelovali, brigadni general Mladen Fuzul, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade brigadni general Drago Matanović, zapovjednik 1. mehanizirane bojne « Tigrovi» i zapovjednik vojarne bojnik Romeo Horvat, zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Gromovi“, pukovnik Drago Resler,  predstavnici Udruge ratnih veterana  2. gbr „Gromovi“, te obitelji poginulih pripadnika brigade. Vojni kapelan Majić se svima zahvalio što su svojom nazočnošću uzveličali ovu značajnu obljetnicu Domovinskog  rata. Nakon svete Mise obitelji poginulih pripadnika brigade zajedno s ratnim veteranima i ratnim zapovjednikom Gromova, generalom Dragom Matanovićem posjetili su spomen sobu Gromova u vojarni i izložbu ratnih fotografija 2. gbr u petrinjskoj galeriji.

 

GALERIJA SLIKA

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here