Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata s prostora Općine Majur

0
1629

naslovna_i

U Majuru je u utorak 15.studenog 2016. godine otkriveno Spomen obilježje u znak sjećanja na pedeset i četiri žrtve, pretežno civile s područja općine Majur koji su tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine ubijeni na području četiri naselja; Majura, Kostrića, Stublja i Graboštana.

S ciljem prisjećanja na žrtvu koju je majurski kraj dao za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku Općina Majur je 15. studenoga proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata s prostora Općine Majur.

Najtužniji dan bio je 15. studeni 1991. godine. U noći s 14. na 15. studenog 1991. godine je u Stublju, u domovima, ubijeno pet nevinih civila. Nažalost, tu nije bio kraj, pokolj se nastavio u jutarnjim satima u Kostrićima kad su u svojim domovima pobijeni svi stanovnici sela Kostrići, na što je okupljene u prigodi otkrivanja spomen obilježja podsjetila načelnica općine Majur Klementina Karanović.

Spomen obilježje u Majuru, djelo je arhitektice Marije Kovačević iz Hrvatske Kostajnice, a zajednički su ga otkrili Nikolina Blažević, kćerka ubijenog Nikole Delića i Ivo Solomun, sin ubijenih Antuna i Milke Solomun.

Kod spomen obilježja u Kostrićima, Stublju i Majuru vijence su položili i svijeće zapalili; obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić s suradnicima,izaslanstva Policijske uprave Sisačko-moslavačke, Oružanih snaga Republike Hrvatske, općine Majur koje je predvodila načelnica Klementina Karanović, udruge proistekle iz Domovinskog rata i brojni mještani i drugi gosti. Izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi predvodio je dopredsjednik udruge Nenad Bužanić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved obratio se prvo obiteljima žrtava rekavši: „Želim Vam izraziti zahvalnost u ime Republike Hrvatske na trpljenju i boli koju nosite 25 godine, snazi koju imate u sebi da se nosite sa tom boli i da dalje kročite u život“.Ovo je podsjetnik da su ovi ljudi  i Domovinski rat temelj suverene, samostalne Republike Hrvatske, istaknuo je ministar Medved. Oni koji su počinili ove zločine neće mirno spavati, a mi ćemo poduzeti sve da odgovaraju za ovaj zločin, jer to je naša obveza prema žrtvi, zaključio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu služena je u kapeli sv. Mihaela u Majuru.

Nakon otkrivanja spomen obilježja u Vatrogasnom domu DVD-a Majur održana je promocija knjige „Kostrići – najtužnije selo u Hrvatskoj“ autora dr.sc. Jakše Raguža s Hrvatskog instituta za povijest.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here