Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ i 22. obljetnica 2. gbr Gromova

0
1517

.

SRIJEDA, 15. 05. 2013.

.

Druga mehanizirana bojna „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade HKoV-a svečano je u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“  obilježila dan svoje postrojbe i 22. obljetnicu osnivanja 2. gardijske brigade „Gromovi“.  Na svečanom postrojavanju postrojbe pripadnicima su se obratili i čestitali obljetnicu zapovjednik bojne  pukovnik Dražen Sebastijan i načelnik stožera gmtbr brigadir Tihomir Kundid. Povodom obljetnice Gromova na svečanosti  je promovirano u viši čin nekoliko časnika i dočasnika, te su zaslužnim pripadnicima postrojbe dodijeljene pohvale i nagrade.

Ispred vojne kapele sv. Ilije Proroka misno slavlje za 203 poginula i pet nestalih  pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“ služio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Vojni kapelan je u propovijedi istaknuo kako pred nas današnja misna čitanja stavljaju dva oproštaja o kojima bismo trebali razmišljati i koji bi nam trebali biti poticaj u svakodnevnom životu i u našoj službi.

Pavao se oprašta od Crkve u Efezu, Crkve koju je osnovao  i  koju je svojim propovijedanjem  učvršćivao, a  od članova Crkve  traži jedinstvo i slogu u očuvanju Kristovog nauka od svih zloporaba koje joj izvana prijete. Drugi oproštaj je kada Isus u evanđelju moli za jedinstvo apostola u svojoj velikosvećeničkoj molitvi. Isus je znao da pred sobom nema „specijalce“,  nego obične ribare koji još uvijek nisu shvatili Isusovo poslanje.

„Jedinstvo za koje Isus moli može nas podsjetiti na jedinstvo u vremenu kad je ustrojavana 2. gardijska brigada „Gromovi“ čiju 22. obljetnicu danas obilježavamo. Gledajući s ove vremenske distance možemo zahvaliti Bogu da smo imali u to vrijeme sinove i kćeri koji su se bili spremni žrtvovati. Njihova spremnost ali i njihova ljubav trebaju sve nas nadahnjivati kako bismo izgradili ono djelo koje su oni započeli. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše slobode i stoga im moramo biti zahvalni na njihovoj spremnosti na  žrtvu  Isusove riječi  nas opominju ali nas i potiču na  ljubav koju su naši branitelji iskazali i svojom žrtvom pokazali. Prije 22 godine naši prijatelji odbili su život obilja, a prihvatili život vojnika kako bi svome narodu osigurali slobodu. Bili su se spremni žrtvovati kako bi tom žrtvom osigurali život svojoj obitelji i svome narodu“ naglasio je don Milenko Majić . Potom je zaključio riječima: „ Neka nas i ova 22 godišnjica te spremnosti na žrtvu potakne da se i mi danas možemo žrtvovati u izgradnji djela za koje su branitelji spremno dali svoj život“.

Svečanost su uzveličali zapovjednici podređenih postrojba gmtbr, prijašnji zapovjednici bojne pukovnici Predrag Harmicar i Dražen Resler te bojnik Igor Gojmerac, predstavnici Udruge ratnih veterana Gromova na čelu s predsjednikom Udruge brigadirom Milom Krištom, gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić, načelnik petrinjske policije Dragan Josipović te Julijana i Filip Matanović, roditelji poginulog junaka domovinskog rata Predraga Matanovića po kojemu petrinjska vojarna nosi ime.  Prije misnog slavlja brigadir Kundid i pukovnik Sebastijan, te uzvanici, položili su vijence i zapalili svijeće u spomen kapeli sv. Ilije Proroka gdje se na zidovima kapele nalaze spomen ploče sa slikama i imenima 208 poginulih i nestalih  Gromova u Domovinskom ratu.

Nakon euharistijskog slavlja i razgledavanja Spomen sobe 2. gardijske brigade, ratni načelnik stožera 2. gbr umirovljeni brigadir Mile Krišto održao je pripadnicima bojne sat povijesti o ratnom putu, značaju  i djelovanju 2. gbr „Gromovi“ u Domovinskom ratu.

2. mehanizirana bojna „Gromovi“ gmtbr HKoV-a baštini tradiciju, ime i stečevine legendarne 2. gardijske brigade „Gromovi“ koja je osnovana na današnji dan 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom nedaleko Zagreba. Preustrojem OS RH 2. gardijska brigada „Gromovi“ prestala je egzistirati 2008. godine i inkorporirana je u najvećem dijelu u Gardijsku motoriziranu brigadu.

Tekst i foto: Mario Barišić

http://www.vojni-ordinarijat.hr

Podsjećamo da će Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” sutra (subota 18.5.2013.).u Dugoj Resi obilježiti 22. obljetnicu osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi. O programu i satnici obilježavanja možete se podsjetiti OVDJE.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here