Brzi, precizni i učinkoviti

0
1305

Pripadnici bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade pokazali su tijekom petodnevnih bojnih gađanja na Gašincima da, bez obzira na uvjete i situaciju, itekako precizno pogađaju ciljeve iz BOV-a Patria i protuoklopnog sustava Fagot…

Proteklog su se tjedna na vojnom poligonu “Gašinci” vrlo intenzivno uvježbavali pripadnici Gromova. Riječ je bila o bojnim gađanjima pripadnika elitne bojne Gardijske mehanizirane brigade, koji su praktički istodobno djelovali iz protuoklopnih vođenih raketnih sustava 9K111 Fagot i borbenih oklopnih vozila Patria. Prvi dočasnik Gromova stožerni narednik Dalibor Dumbović stigao je na automatsko tenkovsko strelište ravno s gađanja iz protuoklopa. Bio je vrlo zadovoljan postignutim: “Na ovom smo gađanju u tri minute s četirima Fagotima uništili četiri cilja i to s udaljenosti od 2000 metara,” ističe dočasnik te dodaje da je na pripremama u vojarni u Petrinji tijekom trenažiranja svaki operater na simulatoru opalio 200 puta i tako stekao osnovni uvjet za izlazak na bojno gađanje.

Prebacujemo temu na Patrije jer se vojnici pred našim očima upravo spremaju za bojno gađanje. Ima ih tridesetak i uredno se izmjenjuju, a na licima onih koji gađanje tek očekuju vidljivo je nestrpljenje. Iako je riječ o vojnicima koji neće gađati prvi put, čini se da je rad na terenu nakon beskrajnih ponavljanja na suho i na simulatorima uvijek pravi doživljaj. Na strelištu su po dva vozila koja pucaju paralelno iz Kongsbergove daljinski upravljive oružne stanice (DUOS) od 12,7 mm. Malo iza piste strelišta, na maloj uzvisini (u kojoj je sklonište), stoji dočasnik s radiostanicom u ruci. To je narednik Ivica Mandić, instruktor za DUOS koji koordinira gađanje. U trenucima smjene posada, dok može skrenuti pogled sa strelišta, prisjeća se priprema u Petrinji: “Od samog obučavanja pojedinca, do razine posade, vršimo kontinuiranu obuku. Bojno gađanje sve to finišira. Radimo korak po korak, i svi ovamo dolaze potpuno spremni, sa svim potrebnim znanjima, pa i onima za buduće zadaće.” Narednik Mandić ističe da su operateri i zapovjednici vozila vrlo uspješni: “Zadovoljan sam i onima koji su gađali prvi put i onima iskusnijima.” Dakle, oni Gromovi koji na poligonu gađaju iz Patrija podijeljeni su u dvije skupine. Prvu čine novi ciljači/operateri DUOS-a koji bojnim gađanjima zaključuju svoju obuku. To su mladi vojnici koji su pokazali znanje i volju da postanu ciljači, sami su se javili za tu dužnost i dokazuju se na gađanju. U drugoj skupini, u sklopu redovne obuke, ali i održavanja spremnosti za Borbenu grupu mehaniziranog pješaštva II, gađaju posade koje čine iskusni vojnici.

Program na Gašincima za sve je iznimno intenzivan: rade se precizna, pripremna, situacijska, dnevna i noćna gađanja u svim vremenskim uvjetima. To su praktički sve situacije koje su predviđene uputama i programima gađanja, a u skladu s mogućnostima strelišta na Gašincima. “Zadovoljni smo suradnjom mladih i iskusnijih ciljača, sve posade tvore dobre timove, prenose iskustva, znanja i male trikove kako izvući ono najbolje iz DUOS-a,” ističe stožerni narednik Dumbović. Mogućnosti koje ima DUOS, vrlo moderan sustav, nisu jedini čimbenik koji je ključan za brzu prilagodbu ciljača i posade te brzo snalaženje na bojnom gađanju. Tu je i prateća oprema koju Gromovi zajedno s Tigrovima imaju u Petrinji. Prije svega, riječ je o simulatorima koji uvelike skraćuju proces obuke i čine je realističnijom. Zajedno s već uhodanim sustavom obuke, sve nabrojeno vodi ka pogocima u crno, pa i kad je nebo iznad Gašinaca potpuno mračno. Ukratko, Gromovi su se opet dokazali. Bili su brzi, precizni i učinkoviti te na tenkovskom strelištu s bojnim streljivom pokazali da su se sati i sati vježbanja isplatili. Naravno, zajednički zaključak bio je: “Što više ovakvih gađanja!”

pozornik Goran VAROŠČIĆ, ciljač/operater na DUOS-u
Volimo doći na poligon jer tu možemo vježbati na razini na kojoj to nije moguće u Petrinji. Noćno gađanje? Nije naporno, nešto je zanimljivije, no DUOS stanica sa svojim kamerama ga olakšava. Među nama nema rivalstva, ali volimo prepričavati i jedni drugima prenositi iskustva s gađanja.

 

 

skupnik Kristijan ŠAPINA, zapovjednik vozila
Ovdje radimo ono za što smo u prvom redu obučeni. Naši ciljači odlično obavljaju posao, uostalom, što više gađaju, stječu bolja iskustva i time postižu bolje rezultate. Raznovrsnost u obuci i gađanju, što veća kompleksnost, težina i zahtjevnost koju imamo na bojnim gađanjima pridonose da naše vještine i sposobnosti budu dodatno povećane. Sve se svodi na vježbu, gađanje, pa opet vježbu… Takav je vojnički život.

 

izvor: hrvatski-vojnik.hr/magazin/item/3073-brzi,-precizni-i-ucinkoviti.html

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here