Brđani 22.8.2011. Svečanost obilježavanja i odavanja počasti našim Gromovima

0
1304

 

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Podružnica SMŽ-e danas je 22.8.2011.g. na svečan i dostojanstven način uz pokroviteljstvo grada Siska obilježila  20. Oblljetnicu oslobađanja od velikosrpske agresije područje prometnice Sisak-Sunja te se prisjetila svih heroja  koji su u toj akciji svoje živote ugradili u temelje hrvatske države. U toj borbenoj operaciji 2.gbr Gromovi pripadnici 2. pb Baanijska oluja svoj život za slobodu hrvatske položili su: Devčić Ivan, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić.

Svečanost obilježavanja ove operacije započela je paljenjem svijeća izaslanstva Podružnice Udruge SMŽ-e  na grobovima poginulih u akciji na gradskom groblju u Sisku. Svečanost je nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obitelji poginulih, izaslanstva URV 2.gbr Gromovi, izaslanstva SMŽ-e, grada Siska, izaslanstva MUP-a RH, izaslanstva općine Sunja te Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Za sve poginule Gromove  u ovoj operaciji te sve poginule i nestale  hrvatske branitelje služena je sveta misa u crkvi sv. Katarine u Komarevu. Nakon svečanosti obiteljima poginulih uručene su Knjige Monografije 2. gbr Gromovi, te je za sve uprilićen svečan domjenak u društvenom domu u Komarevu i nakon toga malonogometni turnir.

a kako je igledalo pogledajte sami

 

„BRĐANI 22. kolovoz 1991.g.

            Akcijom oslobađanja i čiščenja terena od neprijatelja na potezu Mađari-selo Trnjani-selo Čakala-selo Kinjačka-selo Brđani-selo  i ulaskom na čistinu ispred sela Brđani, otvorena je žestoka  neprijateljska vatra s utvrđenih položaja sa željezničke pruge. U neprijateljskoj nepoštednoj kiši metaka, tromblonskih i protuoklopnih mina, a  u viteškoj borbi sa neprijateljem  herojski su poginuli  Ivica Hrnčević , Žan Marot, Osman Muratagić, Ivan Devčić i Alen Glavan. Ovu akciju nazvali su prvi protuudar hrvatskih snaga i ova akcija pokazala je hrabrost i sposobnost hrvatskih snaga da se oduprije višestruko jačem neprijatelju ali nažalost uz 5 poginulih i 17 ranjenih branitelja 1. pješačke satnije, 2. bojne, 2. gardijske brigade “Gromovi”.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here