Branitelji umiru sa 50 godina, i to od posljedica tumora

0
1063

 

STUDIJA O SMRTNOSTI – MINISTARSTVO BRANITELJA ZAVRŠILO DRUGU FAZU ZNANSTVENO-ISTRAŽIVAČKOG PROJEKTA

 

Cilj istraživanja su sustavni sistematski pregledi za sve hrvatske branitelje

 

Nakon alarmantnih rezultata prve u nizu od ukupno tri studije – one o samoubojstvima koja je pokazala da si najviše branitelja oduzme život u predizborno vrijeme – Ministarstvo branitelja okončalo je rad na drugoj studiji koja se bavila smrtnošću. Baveći se uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, ovo je istraživanje, koje je obuhvatilo vremensko razdoblje od 1998. do 2010., pokazalo da, u prosjeku, branitelji umiru u dobi od 50,9 godina, i to od tumora. Njih više od osam tisuća!

Upravo taj podatak branitelje razlikuje od ostale populacije u Hrvatskoj koja ponajviše umire zbog srčanih i moždanih udara, tumači Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja.

– Osim od posljedica tumora, primarnog uzroka smrtnosti u toj populaciji, branitelji najčešće umiru i od bolesti cirkulacijskog sustava, njih gotovo 7000, a potom i od ozljeda, trovanja i bolesti probavnog sustava – kaže Nevenka Benić, dodajući kako je studiju, analizom podataka za svakog od 501.701 branitelja, omogućila nedavna objava Registra branitelja, uz razmjenu podataka s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i stručnjacima s Medicinskog fakulteta.

Branitelji, nadalje, umiru od bolesti dišnih puteva, duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, bolesti živčanog sustava, endokrinih bolesti, bolesti prehrane i metabolizma, zaraznih i parazitarnih bolesti te bolesti krvi i krvotvornog sustava.

– Za nas su ti rezultati značajni zato što smo dosad bili vođeni samo pretpostavkama i nagađanjima, a sada će nam olakšati daljnji rad s braniteljima te planiranje adekvatne prevencije njihovih bolesti – kaže Nevenka Benić, koja otkriva da je Ministarstvo branitelja već krenulo u novu fazu tog znanstveno-istraživačkog projekta koje će u fokusu interesa imati obolijevanje hrvatskih branitelja.

Povezanost sa stresom

– Kad dobijemo te rezultate, kad doznamo od čega sve branitelji boluju, koliko dugo se liječe, koje terapije uzimaju, bit ćemo bliži spoznaji u kojoj se životnoj dobi javljaju te bolesti i imati potpunu sliku o zdravlju naših branitelja. Tada ćemo krenuti prema našem primarnom cilju, zbog kojeg smo i provodili ove studije. Riječ je o sustavnom provođenju sistematskih pregleda za branitelje – kaže Nevenka Benić.

Naime, Ministarstvo već priprema natječaje za zdravstvene ustanove diljem Hrvatske, s ciljem da se unaprijedi zdravstvena skrb za branitelje u svakoj županiji.

– Već su sada osigurana sredstava za sistematske preglede 587 branitelja, koji će biti pregledani do rujna, kada kreće nova, još brojnija grupa branitelja – kaže pomoćnica ministra, koju pitamo otkriva li studija o smrtnosti među braniteljima i povezanost tako velike količine tumora sa stresom koji su branitelji proživjeli tijekom rata.

– Taj odgovor tek ćemo imati nakon što dobijemo rezultate predstojeće studije o oboljenjima, a vjerujemo da će ti rezultati zainteresirati i medicinsku javnost da se pozabavi tim važnim pitanjem – zaključila je pomoćnica ministra.

Najčešći uzroci smrtnosti branitelja

Bolest (broj umrlih)

Bolesti genitourinarnog sustava (114)

Endokrine bolesti, bolesti prehrane i bolesti metabolizma (237)

Zarazne i parazitarne bolesti (264)

Bolesti živčanog sustava (290)

Duševni poremećaji i poremećaji ponašanja (513)

Bolesti dišnog sustava (534)

Ozljede, trovanja i neke druge posljedice vanjskih uzroka (1708)

Bolesti probavnog sustava (2279)

Ozljede, trovanja i neke druge posljedice vanjskih uzroka (3000)

Bolesti cirkulacijskog sustava (6923)

Tumori (8093)

www.vecernji.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here