Branitelji očistili povijesnu utvrdu Gvozdansko

0
1162

Nakon starog grada Zrina, u organizaciji Udruge veterana 145. brigade HV Zagreb-Dubrava, branitelji i domoljubi dragovoljno su u subotu 7. studenoga 2015 godine sudjelovali u radnoj akciji čišćenja utvrde Gvozdansko. Uz veterane 145. brigade HV i djelatnike Hrvatskih šuma u akciji su sudjelovala i tri predstavnika Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi. Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji UV 145. brigade te vrijednim rukama i vještinama  sudionika akcije, očišćeni su prilazni putovi, okoliš utvrde i sam unutarnji prostor. Raščišćavanje je bilo vrlo zahtjevno zbog teže pristupačnosti, strmog terena i velike zaraslosti vegetacijom. Radove je nadgledao i djelatnik konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Po uspješno obavljenom poslu branitelji i djelatnici Hrvatskih šuma odali su počast svim žrtvama Gvozdanskog zapalivši svijeće i izmolivši molitve na spomen obilježju.

U odličnom raspoloženju branitelji su nastavili druženje uz zajednički objed i obećanja kako će se svi ponovno naći 10. siječnja 2016. na hodočašću povodom 438. obljetnice bitke u Gvozdanskom.

Ova hvalevrijedna akcija branitelja neka bude svima još jedan poticaj za očuvanjem hrvatske povijesne baštine, posebno tako značajne utvrde i junaštva svjetskog uzora kao što je bila bitka u Gvozdanskom.

R.Ć.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here