Gromovi na otkrivanju biste Janku Bobetku u Konavlima

0
1072

U sklopu obilježavanja dana Dubrovačko-neretvanske županije ispred Doma kulture na Grudi u Konavlima, 10. svibnja 2013. godine svečano je otkrivena bista hrvatskom vojskovođi iz Domovinskog rata, ratnom načelniku GS OS RH stožernom generalu Janku Bobetku.

Bistu Janka Bobetka izradio je kipar Zlatko Čular. Otkrivanju su nazočili generalovi suborci iz više postrojba, a bistu je otkrio generalov sin Milan Bobetko. Udrugu ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ sa brigadnom zastavom predstavljalo je izaslanstvo na čelu s predsjednikom Podružnice Sisačko-moslavačke županije umirovljenim bojnikom Davorom Smuđom.

„Nismo otkrili bistu kako bismo se odužili generalu Janku Bobetku, jer se ne možemo odužiti ni njemu ni ostalim generalima koji su oslobađali ovaj prostor i cijelu Hrvatsku, nego da ovo bude jedna uspomena. Neka svaki Konavljanin koji ovuda prođe, kao i svaki dobronamjernik, zna što nam se događalo. Želja nam je da se to više nikad ne dogodi, da naša naivnost jedan put preraste u oprez“, rekao je načelnik općine Konavle Luka Korda.

General Nojko Marinović prisjetio se kako je pokojni general posebne simpatije gajio prema Dubrovniku i Konavlima. Njihov razgovor, kaže, uvijek bi završavao Bobetkovim pitanjima o Konavlima „kako teče obnova, vraćaju li se ljudi u Konavle, obrađuje li se Konavosko polje…

“Kad bi za Janka Bobetka rekli da je dobar domoljub, ne bi rekli ništa. Domoljuba je uvijek bilo, bit će ih i ubuduće, ali ako kažemo da je Janko bio karizma, žrtva hrvatskog proljeća, legendarni zapovjednik u Domovinskom ratu, nenadmašiv strateg i vizionar, onda ćemo reći da je to jednostavno general Janko Bobetko. Volio je Domovinu iznad svega“, naglasio je general Marinović.

Generalu Janku Bobetku je povodom Dana županije  na svečanoj akademiji u Dubrovniku posmrtno  dodijeljena nagrada za životno djelo zbog njegove uloge u deblokiranju hrvatskog juga.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here