Biskup Košić pozvao na molitvu za branitelja Sunje generala Praljka i petoricu sunarodnjaka iz BiH

0
884

Presuda generalu Slobodanu Praljku i petorici optuženih bosanskohercegovačkih Hrvata mogla bi biti izrećena ovog proljeća, a sisački biskup Vlado Košić već je pozvao svećenike da ujedine vjernike u molitve kako bi branitelj Sunje i naši Hrvati iz BiH bili oslobođeni. General Praljak nalazi se u haaškom pritvoru od kraja prošle godine, a ondje je otišao na vlastiti zahtjev jer ga je Haaški sud prozvao da bi mogao pobjeći nakon što su odredili da sam mora snositi troškove obrane u iznosu 3,3 milijuna kuna.

Sisački biskup Vlado Košić uputio je otvoreno pismo svećenicima kojim ih poziva da ujedine vjernike u molitvi za oslobađajuću presudu generalu Slobodanu Praljku, branitelju Sunje, ali i za svu šestoricu optuženih bosanskohercegovačkih Hrvata za koje tužiteljstvo traži kaznu od ukupno 220 godina zatvora. Najvećim procesom pred Haaškim sudom obuhvaćeni su nekadašnji čelnici bosanskih Hrvata i Herceg Bosne, zapovjednici HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, šef Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić i ministar obrane Bruno Stojić.

Biskup Košić na internetskoj stranici biskupije napisao je slijedeću poruku svećenicima:

“Prečasni/velečasni gospodine!

Molim Vas da u nedjelju, 10. ožujka pozovete vjernike na molitvu i post za naše sunarodnjake iz Bosne i Hercegovine koji su optuženi na međunarodnom sudu u Den Haagu. Oni čekaju presudu ovog proljeća. Među njima je i branitelj naše Sunje, general Slobodan Praljak. Optužnica ne tereti samo njih osobno nego i našu domovinu, Republiku Hrvatsku, stoga je važno da se ujedinimo svi u molitvi dobrom Bogu da presuda bude pravedna.

Sv. Pavao nas potiče – i tome se pridružujem i ja ovim poticajem svima vama, dragi moji vjernici: „Preporučujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, za sve koji su na vlasti da provodimo miran i spokojan život u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti.“ (1 Tim 2,1-2)

Pozdrav i svako dobro od Gospodina.”

Iako se još ne zna točan datum izricanja presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, očekuje se da će to biti negdje ovog proljeća. Zadnja rasprava održana je prije točno dvije godine, 2. ožujka 2011.

– Onima koji čekaju to se čini dugo, ali riječ je o jednom od najvećih predmeta u povijesti suđenja za ratne zločine, i po broju raspravnih dana, i po broju dokumenata i po broju optužbi – objasnila je Praljkova odvjetnica Nika Pinter. Ona ističe da je obrana za svu šestoricu optuženih tražila oslobađajuću presudu. No, kiako smo na to već navikli, vrlo je lako moguće da će optuženi prvostupanjskom presudom biti osuđeni te da će se cijeli postupak otegnuti u žalbenom postupku.

General Slobodan Praljak nalazi se u haaškom pritvoru od kraja prošle godine i to na vlastiti zahtjev jer mu je Haaški sud odredilo kućni pritvor zbog, kako su obrazložili, opasnosti od bijega nakon što su odlučili da sam mora snositi troškove svoje obrane i to u iznosu od 3,3 milijuna eura.

– General Praljak tada je sam odlučio otići u Haaški pritvor jer je rekao da ne želi da ga itko sumnjiči da bi mogao pobjeći – rekla je njegova odvjetnica Nika Pinter za Dnevno.hr. Na odluku da sam mora snositi troškove obrane, Praljkova obrana je uložila žalbu. Odvjetnica Nika Pinter kaže da je sud o tome može li ili ne sam plaćati svoju obranu odlučivao punih sedam godina, da bi na kraju odlučili da si Praljak može sam platiti iznos od čak 3,3 milijuna eura.

– Nema toga tko si sam može platiti obranu pred Haaškim sudom – kaže na to odvjetnica Pinter koju je, kao i njezina kolegu Božidara Kovačića, za Praljkovu braniteljicu imenovalo sudsko vijeće suda.

www.dnevno.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here