BILA JE HEROINA: Nena je nakon 4 snajperska metka i 28 gelera u tijelu rodila četvrto dijete

0
1312

Nevenka Topalušić već je prvog dana prosvjeda branitelja u Savskoj ulici pred ministarstvom čiji će trg naknadno po njoj dobiti ime izgledala kao da ulazi u borbu protiv vjetrenjača, u bitku koja će, a to se ubrzo i dokazalo, za nju biti pogubna.

Preminula na prosvjedu branitelja na današnji dan

Ova hrvatska braniteljica u kolicima preminula je na današnji dan, trećeg dana prosvjeda u listopadu 2014. i tek je njezina smrt otvorila jednu od najsnažnijih priča o ženama u Domovinskom ratu…

“Imala je dugu, plavu kosu zavezanu u rep koji je postao njen zaštitni znak. Osim toga, imala je osmijeh koji je smirivao i svima nama, Gromovima, ulijevao osjećaj da će biti bolje. Nena je bila moj suborac, moja bolničarka i moja prijateljica. Ali nadasve, ona je bila ratnica”, doznali smo tada od Ivice Jularić, bivšeg pripadnika “Crnih mambi” 2a brigade “Gromovi” s kojim smo razgovarali nakon Nenine smrti.

“Gledala je smrti u oči”

Nevenka nije puno “vagala” te zlokobne 1991. godine, već je na čuvanju kod majke ostavila svoje dvoje djece i zajedno sa svojim suprugom Brankom otišla na ratište. Za njima je otišlo njihovo treće dijete, 18-godišnji Dubravko. Nena se kao medicinska sestra priključila Gromovima, iako je znala da je riječ o brigadi koja se nalazila na prvim linijama bojišnice. O njoj je nakon njene smrti s dubokim poštovanjem govorio jedan od prosvjednika, 100%-tni invalid Domovinskog rata, ratni veteran i jedan od najmlađih pripadnika Gromova, Željko G.:

“Ona je bila s nama rame uz rame. Ne neka pomoć iz pozadine, nego rame uz rame… Oko nje su fućkali metci, ali ona je trčala sa tim zavojima i gledala smrti u oči. Nena je vitez Domovinskog rata” potreseno je ispričao umirovljeni dočasnik doživotno osuđen na kolica, baš kao što je bila i Nena.

Zaustavila ju je akcija Una 95

Nevenka je bila neustrašiva, kazuju njeni suborci prisjećajući se i njene žrtve u akciji Oluja kada je do iznemoglosti pod kišom metaka liječila ranjene. U svom tom metežu, brujanju tenkova, jaucima, mogla se vidjeti samo plava kosa Nevenke Topalušić koja je jurila prema ranjenima. Zaustavila ju je akcija “Una 95”. Kako je nastradala ova hrvatska vojnikinja, ispričao nam je Hrvoje Grof, tada također pripadnik Gromova, koji je svjedočio njezinom stradavanju:

“Bilo je to u Dubici. Strašno teška akcija… Ali, ona kao da nije marila… Oko nje smrt, krv, ranjeni, a ona trči i pomaže. Pod kišom granata i metaka, krenula je pomoći pokojnom Anti Petrušiću koji je bio još toliko svjestan da shvati kako će Nena poginuti priđe li mu. Izvadio je pištolj i zaprijetio joj da mu ne prilazi jer je znao da su njegove rane smrtne. Ona se nije dala omesti… Krenula je prema njemu i zadobila 4 snajperska metka. Njoj, koja je uvijek svima pomagala, nije imao tko pomoći jer… oko nje su bili samo mrtvi i ranjeni!” ispričao je Grof o nevjerojatnoj hrabrosti pokojne Nene.

Majka unatoč teškoj invalidnosti

Junakinju “Gromova”, koja je nakon rata s četiri metka i 28 gelera u tijelu dobila i četvrto dijete, smatrala je da se pretjeruje sa omalovažavanjem sudionika i invalida Domovinskog rata:

“Zašto neki ljudi na meni peru svoju nečistu savjest i govore mi kako sam privilegirana jer imam veliku mirovinu? Zar zdravlje ima cijenu? Svi su imali priliku ići u rat. Ipak, tko sam ja da im sudim… Ali neka ni oni ne sude meni i mojoj djeci”, kazivala je o onome zbog čega se i odazvala na prosvjed koji je za nju bio koban.

“Umrla je pola sata nakon našeg razgovora. Nije htjela ići kući iako se vidjelo da joj je loše. Jednostavno, svoju je posljednju bitku odratovala do kraja. Ali, to mene ne čudi. Takva je bila Nena, naša bolničarka”, zaključio je tada utučeni Željko G.

IZVOR:https://www.dnevno.hr/domovina/bila-je-heroina-nena-je-nakon-4-snajperska-metka-i-28-gelera-u-tijelu-rodila-cetvrto-dijete-1590671/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here