AKCIJA HRVATSKIH BRANITELJA I SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE POZIV NA PREDAJU NELEGALNOG ORUŽJA “Županija bez oružja”

SISAK, 6. srpnja 2023. – u dvorani Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije održan je na inicijativu župana Ivana Celjaka, sastanak s hrvatskim braniteljima koji su se odazvali pozivu putem braniteljskih udruga.

Povod okupljanja tragični je događaj, ubojstvo, ranjavanje više osoba i paljenje kuća u sisačkom naselju Kanak, koji je užasnuo Hrvatsku.

Sisačko-moslavačka županija i hrvatski branitelji upućuju apel u javnost u smjeru povećanja zajedničke sigurnosti i odricanja od oružja i ostalih smrtonosnih sredstava koje, nažalost, mnogi građani i dalje nelegalno posjeduju.

Sigurno je važno u ovom kontekstu podsjetiti kako akcija „Manje oružja, manje tragedija“, koju policija provodi od 2007. godine, i dalje traje. U ovoj akciji građani mogu anonimno i bez ikakvih sankcija predati oružje i ubojita sredstva koja nelegalno posjeduju. Također je važno naglasiti da građani ubojita sredstva koja žele predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu ili dogovoreno mjesto vozilom bez policijskih oznaka i preuzeti oružje.

Hrvatski branitelji su u Domovinskom ratu stavili svoje živote na raspolaganje Domovini upravo kako bi za sve njene građane osigurali sigurnost života i imovine, nepovredivost doma i zaštitu svake obitelji. Oružje koje je upotrijebljeno u takvu svrhu, potrebno je sada konačno umiroviti, vratiti ga ovlaštenim službama.

Ne zaboravimo ni da je nelegalno oružje u nekim slučajevima na dohvat dječjih ruku, što može jedino i isključivo značiti novu tragediju, koju nitko ne želi.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i druge braniteljske udruge izvan Koordinacije, zajednički pozivaju predstavnike medija da podrže ovu akciju “Županija bez oružja” i obavijeste sve građane, ukoliko nelegalno posjeduju oružje, nazovu 192 i predaju oružje nadležnim osobama policijske postaje koje djeluju na tom području. Ovom pozivu koji upućuju hrvatski branitelji, punu podršku dalo je i Ministarstvo unutarnjih poslova.