70 tisuća prosvjednika protiv ćirilice (Foto)

NEDJELJA, 07 TRAVANJ 2013 12:58

Više od 70.000 prosvjednika prosvjedovalo je danas na Trgu bana Josipa Jelačića uvođenja ćirilice u Vukovar i sveukupne srbizacije Hrvatske

Program je otpočeo nakon što je grički top označio podne, tonskim zapisom javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara.

Nakon što je na skupu pročitano priopćenje puštena je himna, a potom je odana počast ‘svima u hrvatskoj povijesti koji su položili život na oltar domovine, a posebno se prisjetili svih palih hrvatskih branitelja’.

Pater Ante Perković, vukovarski franjevac blagoslovio je skup.

-‘Njegovat ćemo i izgrađivati Vukovar onakav kakav su željeli oni koji su za njega dali svoju ljubav’, rekao je pater Perković.

-‘Nitko nema protiv ćirilice ništa, to je bogatstvo čovjekova izražavanja i kreativnosti, ali u ovom trenutku ćirilica nije znak baštine, nego nastavka agresije i osvajanja ovih prostora’, rekao je pater Perković, koji je zajedno s nazočnima izmolio’Oče naš’ i ‘Zdravo Marijo’.

– Ne znamo mrziti, ne znamo se osvećivati. Svoje volimo, a tuđe poštujemo. I sada to mislimo, zbog toga smo ovdje,  zaključio je pater Ante Perković.

Ante Tadić Šutra:Ako Vlada ovako nastavi narod će je pomesti, i nju i njezine istomišljenike

Hrvatski  pjesnik iz hrvatskog kraljevskog grada Knina Ante Tadić Šutra u svom je nadahnutom govoru poručio da vlada ne poštuje krv prolivenu na ulicama Vukovara i ne želi prihvatiti činjenicu da je cijeli Vukovar Ovčara. Od Sabora je zatražio promjenu ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina a od Vlade da prestane agresiju na Republiku Hrvatsku preimenovati u građanski rat.

SDP-ovca Nenada Stazića prozvao je zagovarnikom mržnju, a Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića, zbog njihove politike srbizacije Hrvatske,  nazvao je ‘avetima prošlosti’.

Ako Vlada ovako nastavi narod će je pomesti, i nju i njezine istomišljenike, zaključio je Šutra.

Josić: Želimo im dati još jednu priliku da razmisle o tome što rade

Predsjednik Stožera Tomislav Josić rekao je kako će proglas i zahtjevi koji će biti upućeni sa zagrebačkog skupa, biti drugačiji nego s onog vukovarskog.

– Želimo im dati još jednu priliku da razmisle o tome što rade. Milanović je neki dan rekao da, ako zakoni ne odgovaraju, oni mogu to promijeniti jer imaju tu moć. Prema tome ako hrvatskom narodu ne odgovaraju neki zakoni, onda bi Vlada trebala isto tako postupiti i promijeniti taj zakon’, rekao je Josić, te dodao ako se državne institucije ogluše na zahtjeve, neće nastaviti s prosvjedima, već će, kako je rekao, članovi Stožera čekati da se predstavnici Vlade pojave u Vukovaru i postave dvojezične ploče i onda vidjeti što će biti.

– Nismo došli praviti nerede već ukazati na probleme i da na demokratski način pronađemo rješenje. Važno da ne dođe do problema. Oni koji nas ne vole jedva čekaju da nas mogu prozivati. Budite glasni, ali da pokažemo da nismo ekstremisti, crnokošaljaši. Mi smo hrvatski domoljubi koji vole svoju domovinu više nego išta, zaključio je Josić.

Organizatori su pustili izvješća novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara 1991. godine a na skupu je pjevao i Marko Perković Thompson.

Prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj organizirao je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

R.Horvat

www.hrsvijet.net

Na mirnom i dostojanstvenom prosvjedu sudjelovali su mnogobrojni ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“; te ratni veterani Gromovi članovi URV 2. gbr Gromovi“ i Udruge Crne mambe. Gromovi pristigli iz raznih dijelova Republike Hrvatske, u najvećem broju s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, u zajedništvu i prijateljstvu poduprli su zahtjeve Stožera za obranu hrvatskog Vukovora.  Atmosferu među Gromovima i općenito branitelja i građana na Trgu bana Josipa Jelačića možete pogledati u našoj Fotogalerij. Obzirom na brojnost fotografija, sutra, 8. travnja postavit ćemo i drugi dio fotogalerije.

Fotogalerija: