32. godine prošle od osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi: Emotivna proslava obljetnice u Dugom Selu

0
586

Nakon nedavnog postava Izložbe ratnih fotografija 2. gardijske brigade „Gromovi“ u prostoru KIC-a u Dugom Selu Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Grad Dugo Selo danas su bili organizatori svečanog programa obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Program je započeo prijepodnevnim misnim slavljem u Župnoj crkvi sv. Martina koje je predvodio vojni kapelan Gromova iz Petrinje don Branko Čagelj uz koncelebraciju dugoselskog župnog vikara vlč. Matiju Sliškovića, nakon kojeg su brojni uzvanici, ratni veterani, vojni dužnosnici, predstavnici vlasti i drugi gosti u mimohodu se uputili do spomen obilježja poginulim braniteljima kod dugoselske pošte. Tamo su uz počasnu stražu „zelenih beretki“, sadašnjih pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi, položeni vijenci i zapaljeni lampaši, a obilježavanje je potom nastavljeno svečanom akademijom u dvorani Preporod.

Kao što se moglo čuti prilikom programa elitna postrojba 2. gardijske brigade „Gromovi“ osnovana je 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom, nekadašnjem Gortanovom naselju koje je bilo preuređeno u vojarnu. Tamo je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila  28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. Brigada je na početku bila u sastavu Zbora narodne garde koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske. Tako je i prvi naziv brigade bio 2. “A” brigada ZNG RH. Druga bojna ove brigade „Banijska oluja“ formirana je 3- lipnja u Sisku, a  21. lipnja 3. bojna „Banska legija“ u Dugoj Resi. „Gromovi“ su se hrabro odazvali i krenuli u obranu domovine i časno sudjelovali od prvih dana u oslobađanju Hrvatske te ostali na prvoj crti do posljednjeg dana Domovinskog rata. Kroz brigadu je u Domovinskom ratu prošlo preko 9.000 pripadnika, od kojih je 203 ostavilo svoje živote u obrani Hrvatske, petero se još uvijek vode nestalima, dok ih je 1.400 bilo ranjeno.

Tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako su naši branitelji temelj na kojem se gradi perspektiva samostalne i suverene Hrvatske.

„Više od 200 Gromova položilo je svoj život za našu domovinu. Raduje me što smo danas 32 godine poslije ovdje u zajedništvu, s obiteljima. Imamo izrazito kvalitetnu suradnju s Udrugom ratnih veterana koji su pokazali da su uvijek prisutni i uvijek spremni pomoći. Ponosnu zelenu beretku danas nose mladi koji s ponosom pronose ime Gromova, odlučno i odgovorno. Pomoć koju pružaju u izvanrednim situacijama od iznimne je važnosti za cijelu državu. Očuvajmo naše jedinstvo i u daljnjim godinama da se nikada ne zaboravi sloboda koju danas imamo“, poručio je ministar Medved. Dodao je kako Ministarstvo provodi čitav niz mjera, projekata i programa u suradnji s udrugama, a sve nove inicijative svakako će podržati i u budućnosti. „Republika Hrvatska je sigurna i stabilna zemlja sa ostvarenom većinom ciljeva. Danas ima 1,66 milijun zaposlenih ljudi. To je garancija sigurnosti i prosperiteta zemlje za budućnost. A za dalje moramo inzistirati na tome da mlade motiviramo da ostanu u Hrvatskoj, da grade svoju obitelj i budućnost, a branitelje da očuvaju ono što je najdragocjenije – zajedništvo“, zaključio je.

Na svečanoj akademiji je izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković naglasio kako je brigada „Gromovi“ stasala u iznimno teškim i turbulentnim vremenima, a njezinim osnutkom zasigurno je ispisana nova stranica hrvatske vojne povijesti.

„Vojna spremnost njezinih pripadnika bila je na iznimno visokoj razini, a sam ratni put i njihova postignuća zorno svjedoče o njihovoj uspješnosti. Kada se sjetimo svih njihovih doprinosa na brojnim bojištima diljem zemlje vjerujem da se i danas svi sjete zanosa, odvažnosti, hrabrosti i emocija koje su ih pokretale, a koje su danas uspomene i nadahnuće. Domovinski rat zajedno sa svim braniteljima temelj je naše republike i nikada to ne smijemo zaboraviti“, poručio je izaslanik Mareković.

Ratni put Gromova započeo je u lipnju 1991. na Mostu mladosti zaustavljanjem tenkova JNA, pa na Ljubovo, a potom je daljnji ratni put brigade odredio razmještaj postrojbi. „Svi možemo biti ponosi na ljude koji su stvarali hrvatsku državu. Nikada ne smijemo zaboraviti sva njihova djela, jer ako zaboravimo to odlazi za sva vremena. Institucije moraju voditi brigu i skrb o obiteljima hrvatskih branitelja, a godinu nosimo kao uspomenu na najsvečanije dane hrvatskog naroda“, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Deur.

Gromovi su sudjelovali u obrani Karlovca, u borbama na Banovini i u Bosanskoj Posavini, branili su Petrinju, Sisak, Sunju. Uz to sudjelovali su u operacijama na deblokadi južnog bojišta, a dali su izniman doprinos u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Bljesak, Oluja i Una. „Grad Dugo Selo je grad branitelja, Crne Mambe, prva postrojba Gromova, većinom su se naselili ovdje. Od 1991. do 1993., grad je bio dom cijeloj gardijskoj brigadi. Ponosni smo domaćin ove obljetnice za koju smo emotivno vezani, kao grad i privatno. Vječita slava i hvala svim našim dečkima“, poručio je gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian dodavši kako je danas ponosan, ne samo kao gradonačelnik nego i kao osoba, na sve što je napravljeno za slobodu naše zemlje. „Zadatak svih nas je da usadimo ljubav i volju našoj djeci da ostanu ovdje i na tome trebamo raditi“, zaključio je.

U ime organizatora umirovljeni pukovnik i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Ivan Krupec zahvalio se brojnim današnjim gostima, uzvanicima, veteranima i sadašnjim pripadnicima Gromova, a posebne zahvale uputio i Gradu Dugom Selu na izvrsnoj organizaciji i toploj dobrodošlici, kako onih prvih godina početaka, tako i danas.

U sklopu današnjeg programa s nekoliko izvedbi svečanost je uljepšao nastup Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj”, a po završetku svi nazočni pozvani su na zajedničko druženje uz vojnički grah na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here