INTERVENCIJA PRIPADNIKA BRIGADE U ZAŠTITI PP GLINA

0
2034

U noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, u 4:30 sati ujutro napadnuta je Policijska postaja (PP) Glina. Domaći pobunjenici i terorističke skupine dovedene iz Knina opkolile su policijsku postaju. Rafalima iz pušaka i strojnica, bombama i tromblonima izrešetali su cijelu zgradu. Poginuo je policajac Tomislav Rom, petorica su ranjena, a šesnaest je branitelja zarobljeno i odvedeno u Knin.

Snage ATJ Lučko i PU Sisak došle su oko 9:30 sati u PS Glinu, a “tampon-zonu” između njih i pobunjenih terorističkih skupina iz Knina, činila je JNA s tenkovima i transporterima. Satnija tenkova i transportera zapriječila je cestu Petrinja – Glina u Prekopi, Marinbrodu, kraj pogona Željezare i prema Viduševcu. Cilj zaprečivanja glavne komunikacije Petrinja – Glina bio je spriječiti dovođenje pojačanja iz Siska i Petrinje snagama u PP Glini.

Glavnina 2. pješačke bojne pod zapovjedništvom Drage Matanovića te zapovjednika 1. satnije Predraga Matanovića i zapovjednika 3. satnije Krunoslava Cavrića, zbog zapreka na cesti Petrinja – Glina, prošli su pravcem Sisak – Petrinja – Graberje – Glinska Poljana – Slana – Hađer – Dvorište – Viduševac – Glina. Jedina mogućnost bila je forsirati rijeku Glinu kod nogometnog igrališta, što je i učinjeno, te su na opće iznenađenje neprijatelja ušli u Glinu kod parka, odmah do policijske postaje te zauzeli borbene položaje. Zapovjednik 2. pješačke bojne Drago Matanović izdavao je na položajima nove borbene zadaće.

Pristupilo se ukopavanju i utvrđivanju položaja dok su cijevi jedanaest tenkova JNA bile uperene prema gardistima. Osim pješačkog lakog naoružanja, naoružani sa samo četiri ambrusta, s rijekom Glinom iza leđa, preko koje je napravljen mostić od dasaka na tri čamca, gardisti nisu pokazivali strah ni slabost.

 

Unatoč silnoj vojnoj tehnici s druge strane, držali su položaje. Za vrijeme držanja borbenih položaja kod policijske postaje, neprijateljske snage izvele su dva organiziranija pješačka napada, a svakodnevno su provocirali iznenadnom vatrom. Bilo je to pravo “vatreno krštenje” za gardiste 2. pb. JNA je statirala i time ohrabrivala pobunjenike u njihovim namjerama da iz Gline protjeraju snage ZNG-a i MUP-a.

Pripadnici ATJ Lučko izmješteni su 3. srpnja 1991. godine za Zagreb, a obrambene položaje samostalno preuzima 2. pješačka bojna. U vrlo teškim vremenskim uvjetima jakih kiša i poplavljenog terena te stalnoj izloženosti djelovanju neprijatelja, položaji su uspješno očuvani. Dana 13. srpnja 1991. godine, 2. pješačka bojna odlazi na novonastala krizna žarišta Banovine, a položaje preuzimaju snage 1. pješačke bojne i pripadnici MUP-a. Unatoč svakodnevnim i učestalim okršajima s pobunjenicima, položaje se uspješno držalo do 20. srpnja 1991. godine kada područje obrane preuzima Specijalna jedinica policije iz Bjelovara pod zapovjedništvom Gorana Lauša.

Izvor: Monografija 2. gbr Gromovi

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here