28. obljetnica obrane “Turanjskog mosta” te 28. obljetnica sudjelovanja 3. pješačke bojne 2. gbr. Gromovi na karlovačko dugoreškom bojištu

Dana 8. listopada 2019., URV 2. gbr. “Gromovi” Podružnica karlovačke županije, obilježila je 28. obljetnicu obrane “Turanjskog mosta” te 28. obljetnicu sudjelovanja 3. pješačke bojne 2. gbr. Gromovi na karlovačko dugoreškom bojištu. Obilježavanje je započelo himnom te minutom tišine za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje te prvog hrv. predsjednika dr. F. Tuđmana.
.
Obilježavanje je vodila I. Martišković gdje su najprije vijenac zajednički položile obitelji poginulih i umrlih hrvatskih braniteljn, Udruga roditelja primorsko goranske županije te izaslanstvo URV 2. gbr. Gromovi, predvođeno predsjednikom udruge g. Ivanom Krupec te udruga “Crne mambe”, nakon toga su svijeće kod spomenika upalili izaslanik ZHKOV-e, pukovnik Mario Mandl, izaslanstvo bojne Gromovi predvođeno zapovjednikom bojne Ivanom Radić, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, grada Duga Rese, MUP-a, te udruge proistekle iz Domovinskog rata; 1. gbr. Tigrovi, 129. brigada, udruga satnije Rebelsi, branitelji Ozlja i Žakanja, braniteljska udruga Slunja, Rakovice i Cetingrada, Veterani oklopno mehanizirane postrojbe, Braniteljska udruga policijske ispostave Barilović, HVIDRA Gorski Kotar, HVIDRA Karlovac, časnički zbor grada Karlovca.
.
Nakon toga je vojni kapelan Gromova don Branko Čagelj predvodio molitvu kod spomenika. Po polaganju vijenaca i svijeća svi su se uputili u crkvu “Presvetog Srca Isusovog” u Karlovcu, gdje je don Miljenko Majić u koncelebraciji sa don Brankom Čageljom, te dekanom karlovačkog dekanata Draženom Karačić i velečasnim Ferdinandom Vražić predvodio Svetu misu za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Gromova te ostale hrvatske branitelje.
.
Nakon Svete mise je u domu OS RH “Zrinski” u Karlovcu, priređena svečana akademija na kojoj su voditeljice Ivana Martišković i Milana Pušić Kolar, djeca naših Gromova vodile program, pročitavši i povjesnicu bojne. Tijekom akademije prvi pjevački zbor Petar Svačić je otpjevao himnu te nekoliko prigodnih pjesama. Gostima su se obratili predsjednik karlovačke Podružnice g. Milan Valentić, predsjednik udruge g. Ivan Krupec, prvi zap. 3.bojne g. Branko Škrtić te gradonačelnik grada Karlovca g. Damir Mandić, koji su svima nazočnima zahvalili na dolasku i prisjećanju na žrtvu koju su branitelji ugradili u temelje Hrvatske države, te kazali kako treba prenositi istinu o dom. ratu na mlađe generacije.
Na akademiji su dodijeljene monografije “Gromova” gradonačelniku Karlovca g. Damiru Mandić te načelniku opć. Barilović g. Draženu Peraković, a zahvalnica je dodijeljena g. Mariji Janjušević iz Ministarstva hrv. branitelja, za pomoć koju pružaju našoj udruzi. Po završetku svečanog dijela za sve prisutne priređen je svečani domjenak gdje su se pripadnici Gromova i njihovi gosti ostali družiti.
 tajnik karlovačke Podružnice
Dražen Marčić