25. obljetnice sudjelovanja 2. gbr Gromovi u VO “UNA-95”

Udruge URV 2.gbr Gromovi, URV 1.gbr Tigrovi i Udruga Crne Mambe obilježile su 25. obljetnice sudjelovanja 2. gbr Gromovi u VO “UNA-95” kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Hrvatskoj Dubici i Dvoru.

Obilježavanje je započelo minutom tišine gdje smo se  prisjetili i odali počast dvadesetšestorici poginuli Gromova u VO “UNA-95” te svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Vijenac su položili i svijeće zapalili zajedno obitelji poginulih Gromova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, URV 2.gbr Gromovi, URV 1.gbr Tigrovi i Udruga Crne Mambe i sve Udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske gospodin Marijan Mareković.

Izaslanstvo Ministarstva obrane, Oružanih snage Republike Hrvatske, Hrvatske vojske 1.mb Tigrovi na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Krešimirom Kršinićem i 2.mb Gromovi na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Ivanom Radićem.

Izaslanstvo Ministarstva unutrašnjih poslova PP Dvor na čelu sa načelnikom Dariom Potalecem i PP Hrvatska Kostajnica na čelu sa načelnikom Tihomirom Domazetovićem.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačka županija na čelu sa predsjednicom županijske skupštine gospođom Ivankom Roksandić.

Izaslanstvo Grada Zagreba na čelu sa gospodinom Miodragom Demom, voditeljem Gradskog ureda za branitelje.

Izaslanstvo Općina Dvor na čelu sa donačelnikom općine, gospodinom Franjom Juranovićem.

Izaslanstvo Općina Hrvatska Dubica na čelu sa načelnicom općine gospođom Ružicom Karagić.

Obilježavanju su prisustvovali general-bojnik Tihomir Kundid, predsjednik Zbora udruga veterana  hrvatskih gardijskih postrojbi gospodin Krešimir Maretić, udruge proistekle iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, predstavnici UV 145. brigade HV, Moto klub Veterani – Petrinja, Moto klub specijalne policije iz domovinskog rata, Klub 61. LAD PZO Koprivnica, UV 121. brigade Nova Gradiška, Biciklistički klub Crna kraljica Plitvička jezera.

Skupu na obilježavanju obratili su se Načelnica Općine Hrvatska Dubica gospođa Ružica Karagić, predstavnik grada Zagreba, gospodin Miodrag Demo voditelj Gradskog ureda za branitelje, predstavnica Sisačko-moslavačke županije Predsjednica županijske skupštine gospođa Ivanka Roksandić, Predsjednik URV 2.gbr Gromovi gospodin Ivan Krupec, Donačelnik Općine Dvor gospodin Franjo Juranović, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda pomoćnik ministra gospodin Stjepan Sučić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Molitve kod spomen obilježja za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodili su župnik župe Hrvatska Dubica Presveto Trojstvo Željko Jurković i  župnik župe Divuša Svete Katarine Stjepan Filipec.

Tekst: Nena Bužanić

Foto: Franjo Mlinarić