“23 KRUNICE OD SPLITA DO VUKOVARA” (Foto)

0
1226

PETRINJA – Članovi Moto kluba „4. GARDIJSKA – Split” organizatori su karavane pod nazivom „23 krunice od Splita do Vukovara” povodom 23. obljetnice utemeljenja 4. gardijske brigade.

Na putu od Splita do Vukovara i natrag, od 25. do 28. travnja, uz molitvu, postavit će 23 krunice kod spomen obilježja iz Domovinskog rata u gradovima: Split (1), Knin (2), Udbina (3), Plitvice (4), Petrinja (5), Nova Gradiška (6), Okučani (7), Slavonski Brod (8), Vinkovci (9), Osijek (10), Vukovar – spomenik generalu Zadri i Trpinjska cesta (11), Bolnica Vukovar (12), Golubica mira (13), Središnji križ (14), Ovčara (15), Središnji spomenik branitelja (16), Bedekovčina (blagoslov motora), Kruševo (17) – Tigrovi (18), Zeleni hrast (19), Škabrnja (20), Šibenik (21), Marina – mjesto ukopa generala Matijaša (22), Dračevac (23).

U Petrinji, kod spomenika „Pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje” na Senjaku, uz članove Moto kluba „Veteran”, domaćin im je bio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa zamjenicom Svjetlanom Lazić, a molitvu je predvodio župnik Župe Sv. Lovre Josip Samaržija.

„Ideja o projektu 23 krunice za 23 godine stvorila se ne jednom od naših zadnjih sastanaka, gdje je u prvoj, a i svakoj narednoj varijanti koju smo razrađivali, bio grad Petrinja kao jedna od postaja Križnoga puta. Činjenica je kako želimo da taj projekt ide i dalje, ali nažalost toliko je mjesta stradanja da je sigurno kako će se projekt nastaviti s nama i bez nas, a svakako nastojat ćemo i dogodine obići ovaj grad.” – kazao je koordinator projekta Ivica Runjić.

U ime Grada Petrinje pozdravio ih je gradonačelnik Darinko Dumbović, naznačivši: „Vjerujem iskreno i prijateljski da ćete se danas pokloniti ovdje upravo istinski kao što ste 90. i 91. godine krenuli u rat u kojem ste, prije svega, dali do znanja da nismo imali puno izbora. Imali smo izbor ili život ili smrt, a nažalost neki među nama ostali su bez svojih najbližih. Ostali su roditelji i svi oni najbliži koji dan-danas tuguju i u suzama oplakuju one koji su platili velikom cijenom našu Domovinu koju smo stvarali i ovdje, vjerujte mi da stojite na jednom svetom mjestu.”

Dodao je i kako ono što oni promiču istina je o Domovinskom ratu i vjeruje da će to danas-sutra i za sva vremena na sve buduće generacije koje dolaze ostaviti trag da nikada ne zaboravimo zašto danas živimo u slobodi.

Piše: Ivica Mioković

www.portal53.hr

Fotogalerija (portal53) :

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here