21. vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu (Foto)

0
1041

Više tisuća pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva obrane RH, Ministarstva unutarnjih poslova RH, Pravosudne policije, Vatrogastva, ratnih vojnih invalida, braniteljskih udruga, branitelja i njihovih obitelji, obitelji poginulih branitelja i povijesnih postrojbi hodočastilo je u nedjelju 6. listopada 2013. Majci Božjoj u hrvatsko nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Na hodočašću su sudjelovali i Vojnodiplomatski zbor te pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Organizator hodočašća je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, a hodočašću su se uz vojnog biskupa Jurja Jezerinca, vojne i policijske kapelane priključili i drugi svećenici iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Francuske.

Svečano euharistijsko slavlje održano je u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca koje je predvodio  splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Hodočašću i misnom slavlju prisustvovali su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, ministar branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zagrebački gradonačelnika Milana Bandić i mnogi drugi.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su obavili pobožnost Križnog puta, na kojem je nagovor izrekao vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić.

Iz Petrinje je pješice hodočastilo 40 pripadnika iz sastava Gardijske motorizirane brigade – mehaniziranih bojna „Gromovi“ i „“Tigrovi“, Logističke pukovnije i bojne OLP Zapovjedništva za potporu. Za manje od 48 sati vojnici hodočasnici prešli su 102 kilometra. Pješačko hodočašće iz Petrinje je tradicija koju su započeli nekadašnji pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“. I ove godine od Kašine vonjicima su se priključili ratni veterani Gromovi iz Udruge Crne mambe.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here