21. HODOČAŠĆE VOJNO-REDARSTVENIH SNAGA RH I HRVATSKIH BRANITELJA U MARIJU BISTRICU

Poštovani članovi i dužnosnici braniteljskih Udruga, te Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba i šire okolice, hrvatski domoljubi, aktivni vjernici župa zagrebačkog dekanata, dragi prijatelji !

Podsjećamo Vas, kako ste već tijekom naših radnih sastanak i druženja upoznati sa održavanjem 21. Hodočašća Vojno-redarstvenih snaga Republike Hrvatske, koje će biti upriličeno u Mariji Bistrici, 6. listopada 2013. godine.

Koncelebriranu Svetu misu s početkom u 11.OO sati predvoditi će mons, Juraj Jezerinac, vojni biskup i vojni ordinarij u RH u nazočnosti drugih biskupa te mnogih svećenika i vojnih kapelana. Križni put će biti održan po završetku Svete mise s početkom u 15.OO sati na obroncima Kalvarije iznad Marijanskog svetišta.

U cilju duhovnog promišljanja…

Citat… Otkrijte gdje se nalazi dvoličnost, hipokrizija i nju povjerite Bogu i Mariji: Bogu da vam oprosti grijehe, da pročisti srce; Mariji da vam pokazuje kako se živi iskrenost, sloboda i otvorenost Bogu.

… Onaj kome su ruke čiste i srce nedužno, a čiste ruke ne znače „prazne ruke“

Jer je srce čistije, ako su ruke zauzete u pomaganju bližnjima. Takve se prljavštine ne smijemo bojati.

… Iz dana u dan u hrvatskom društvu vidimo da ispod krize izvanjskoga postoji kriza nutrine, kriza srca. Ona se liječi odgojem za nesebičnost, odgojem koji polazi od Božjega dara istine, darovanoga u zakonitostima stvorenoga svijeta, a zatim u Isusu Kristu kao vrhuncu Zakona.

Mons. dr. Ivan Šaško

Pomoćni biskup zagrebački

Dragi prijatelji, vjera uistinu pruža odgovore na mnoga životna pitanja, kroz nju i milosrđe prema bližnjemu spoznajemo istinu i ljubav koja je s Kristom na križu pobijedila zlo i smrt ovozemaljskih grijeha. Kroz vjeru bez straha s punim pouzdanjem se nadamo i gledamo u budućnost. Kršćanski se život sastoji u tome da služimo svojoj braći i sestrama, te bližnjima navješćujući živo evanđelje svojom pozitivnom karitativnom brigom i djelotvornošću u služenju slabijima i siromašnijima.

Odreknimo se vlastitih predrasuda i „životnih dnevnih prioriteta“ u svojim materijalnim mogućnostima i uputimo se sa svojima bližnjima na ovo Vojo-redarstveno i braniteljsko, veteransko hodočašće u Nacionalno marijansko svetište u Mariju Bistricu. Sa braćom i sestrama iz Oružanih snaga, te Ministarstva unutarnjih poslova kao i Vatrogasne zajednice iz Republike Hrvatske, svojim se prisustvom i molitvom u zajedništvu osnažimo te doprinesimo liturgijskom i euharistijskom slavlju.

U razdoblju materijalne oskudice i neimaštine, gospodarske i moralne krize, uviđamo prigodu posegnuti za krijepostima koje nam nedostaju, za darovima vjere i intelektualnog poštenja koje rese ljudski um a to upravo sadržavaju kršćanske vrijednosti.

Napunimo životne baterije duhovnom snagom i voljom za životom, a za to nam je presudno potrebna suradnja, komunikacija, veća otvorenost, uvažavanje i zajedničko djelovanje.

Vjera bez djela je poput stabla bez plodova, suodgovorni smo za djela ljubavi i milosti, s njom rastemo u ljubavi prema Bogu, bližnjima i domovini. Moralno ponašanje u skladu s vrijednostima i načelima vjerskih principa te uvjerenja, usmjeravaju ljudske težnje i ponašanja u svrhu civiliziranog djelovanja za opće dobro društva i hrvatskoga naroda kojemu pripadamo. Naši se stavovi i odluke trebaju čuti i vidjeti u javnoj komunikaciji, u obiteljima, na radnim mjestima, na ulici, ne s negodovanjem, optužbama i prozivkama, iste moramo izdizati i braniti s optimizmom. U pozitivne ljudske vrijednosti narod mora početi vjerovati i iste vjerodostojno živjeti. Ljubav prema Bogu i obitelji a poslije toga redoslijeda je ljubav prema domovini.

Poštovani prijatelji , mi iz KBUGZ-a organiziramo prijevoz hodočasnika, hrvatskih branitelja, ratnih veterana, članova njihovih obitelji, prijatelja i rođaka te hrvatskih domoljuba i vjernika autobusom. Isti kreće iz pravca Črnomerca u nedjelju 6. listopada 2013 godine s početkom polaska (bez čekanja) u 7.45 sati sa pozicije ispred općine Črnomerec na Trgu dr. Franje Tuđmana; ispred Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ u 8.15 sati, te sa Trga 145 brigade HV, ispred Centra za kulturu u Dubravi (unutrašnja strana) s polaskom u 8.45 sati. Utvrđene satnice polaska i prikupljanja hodočasnika jesu radi možebitnih zastoja u prometu tijekom putovanja i pravodobnog dolaska u Marijansko svetište u Mariju Bistricu te daljnjeg sudjelovanja naših stjegonoša , kako državnih tako i braniteljskih i brigadnih ratnih barjaka u protokolu hodočašća.

Cijena prijevoza je 40.00 kuna (četrdeset kuna), sa sobom ponijeti sendviče i napitke, a odjeću i obuću prilagoditi meteorološkim uvjetima toga dana. Prijavite se u što skorijem vremenu zbog organizacije prikupljanja novca za prijevoz, popisa hodočasnika i odabira prijevoznika. Vaše cijenjene prijave hodočasnika sa popisima iz braniteljskih udruga dogovorite sa gospodinom Miljenkom iz Udruge veterana 145. brigade HV-a na telefon 095 145 6109.

S poštovanjem, uz pozdrav,

Upravni Odbor KBUGZ-a