20.godina 1.bojne Crne mambe

0
2350

 

Obilježena 20. obljetnica 2. gbr i njene 1. pb “Crne mambe”
 
U Dugom Selu, nekadašnjem sjedištu 2. gardijske brigade HV, 14. svibnja 2011. godine u organizaciji Udruge „Crne mambe“ (ratni veterani 1. pješačke bojne 2. gbr Gromovi) dostojanstveno je obilježena 20. obljetnica Gromova i njene 1. pješačke bojne „Crne mambe“ koja je ustrojena istoga dana prije 20. godina. Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obitelji, branitelja, i međugeneracijske solidarnosti  državni tajnik Zoran Komar, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gardijske motorizirane brigade pukovnik Dražen Ressler, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, predstavnici Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te grada Zagreba i Petrinje, a među brojnim okupljenima bili su i nekadašnji zapovjednici brigade, sadašnji i bivši pripadnici Gromova te obitelji poginulih i stradalih kao i brojni građani Dugog Sela i okolice.

 

 Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku poginulim braniteljima. Prigodnu molitvu i blagoslov predvodio je vojni kapelan don Milenko Majić.  Zatim je u punoj župnoj crkvi svetoga Martina Biskupa služena svečana sveta Misa za poginule i umrle pripadnike Gromova. Svetu misu predvodio je vojni kapelan Milenko Majić uz župnika Slavka Kresonju i donjozelinskog župnika Dragutina Toplaka. Misno slavlje svojim pjevanjem je uzveličao Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu “Palma”.  „Nema veće ljubavi od ove da netko položi život za svoje prijatelje“ (Iv.15,13). Isus nam pokazuje savršeni primjer ljubavi. Danas kad mi obilježavamo 20-tu godišnjicu ustrojavanja Gromova možemo ovu Isusovu izjavu primijeniti na naše branitelje koji su svojom ljubavlju ali i spremnosti na žrtvu zadužili nas koji danas uživamo u plodovima te žrtve“. Njihova spremnost ali i njihova ljubav trebaju sve nas danas nadahnjivati kako bismo izgradili ono djelo koje su oni započeli, Oni su svoje živote ugradili u temelje naše slobode i stoga im moramo biti zahvalni na njihovoj spremnosti za žrtvu, Isusove riječi sve nas opominju ali nas i potiču na  ljubav koju su naši branitelji iskazali i svojom žrtvom pokazali“ naglasio je kapelan Majić. „Prije 20 godina naši prijatelji odbili su život obilja a prihvatili život vojnika kako bi svome narodu osigurali slobodu. Bili su se spremni žrtvovati kako bi tom žrtvom osigurali život svojoj obitelji i svome narodu. Neka nas i ova dvadeseta godišnjica te spremnosti na žrtvu potakne da se i mi danas možemo žrtvovati u izgradnji djela za koje su oni spremno život svoj dali“-rekao je don Majić.

Nakon svete Mise veterani 1. pb „Crne mambe“ 2. gbr „Gromovi“  i počasna desetina 2. mb Gromovi gmtbr svečano su se postrojili i prisjetili ratnoga puta ove legendarne postrojbe.

Dan 1. pješačke bojne “Crne mambe” i 2. gbr  Gromovi su obilježili i nizom kulturno sportskih događanja pa je tako održan Memorijalni turnir u malom nogometu za sve poginule pripadnike 1.pb. , te polumaraton Trstenik – Dugo Selo i izložba ratnih fotografija.

Druženje više tisuća branitelja i gostiju je nastavljeno prigodnim koncertom  uz “Zakon neba”, Jelenu Vanjek, Ivicu Pepelka, “Najbolje hrvatske tamburaše” i Marka Perkovića Thompsona. Prigodan program izveo je i KUD “Tančec” iz obližnjeg Jalševca Nartskog.

 

GALERIJA SLIKA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here