20.godina 3.bojne Banska legija

0
1904
 
 

20. obljetnica 3. bojne Banske legije 2. gbr “Gromovi

 

U subotu 18. lipnja 2011. godine Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Podružnica Karlovačke županije obilježila je 20. obljetnicu ustrojstva 3. pješačke bojne „Banske legije“ 2. gardijske brigade „Gromovi“.

 

Program obilježavanja započeo je svetom Misom za poginule, nestale i umrle pripadnike 2. gardijske brigade „Gromovi“, a služio ju je vojni kapelan vojne kapelanije Svetoga Ilije Proroka iz Petrinje, don Milenko Majić. Sveta misa služena je u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Dugoj Resi, u gradu gdje je 21. lipnja 1991. godine i osnovana ova postrojba Gromova. Na svetoj misi i cijeloj svečanosti nazočili su ratni veterani Gromova, obitelji poginulih branitelja, ratni zapovjednici i predstavnici braniteljskih udruga Karlovca i Duge Rese. Vojni kapelan je u propovijedi naglasio odlučnost i spremnost dragovoljaca na žrtvu vlastitog života za svoje bližnje, svoju Domovinu. Čuli smo u današnjem evanđelju Isusove riječi da ne budemo zabrinuti.

Mnogi su tih 90-tih zbog straha i te zabrinutosti pognuli glave i otišli negdje daleko, a neki su ostali tu, i većina su ostali tu. Ostali su pokazati svoju ljubav. Mi danas slavimo tu ljubav; ljubav prema Bogu, ljubav prema svojoj domovini, ljubav prema obitelji. Oni koji su krenuli na nas su bili rušitelji puni mržnje, a nas je ta ljubav povezala. Iz te ljubavi izrasla je i 3. bojna, iz te ljubavi izraslo je i to zajedništvo koje smo gradili 90-tih godina. Iz te ljubavi izrasla je i ona ljubav između vas kad ste po rovovima po raznim mjestima drage nam domovine, gdje ste ju branili bili zajedno. Ljubav je u vama bila i kad ste imali poginule, zarobljene i ranjene, kada ste ih izvlačili pod opasnošću za vlastiti život. Isus nam govori da ne budemo zabrinuti, jer svakom je danu dosta zla njegova, oni se tada nisu brinuli za sebe, ni što će jesti niti piti. (…). Iz ljubavi su krenuli, i ta ljubav je dovela do pobjede“.

 Dalje je kapelan Majić naglasio da nas ta ljubav, žrtva i zajedništvo iz 90-tih godina mora nadahnjivati. „Branitelji nisu bili zabrinuti za sebe, nego za nas, za svoga bližnjega, a tako i danas mi moramo biti jedni za druge. Neka nas njihova ljubav pokrene, da ne budemo oni kojih su prevladali osobni interesi, nego da budemo oni kojima će vladati ljubav prema svom bratu, svome suborcu, onome s kojima je dijelio dobro i loše, koru kruha, suze i smijeh…“

 

Svečanost koju je organizirala Udruga ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ Podružnica Karlovačke županije nastavljena je prigodnim simboličnim postrojavanjem ratnih veterana 3. bojne 2. gbr ispred Učeničkog doma u Dugoj Resi, nekadašnje vojarne ove postrojbe, mjestu gdje je bojna bila ustrojena i smještena 1991. godine. Pregled postroja veterana izvršili su ratni zapovjednici, pukovnici Slavko Franc i Ivan Mandić, a prijavak im je predao časnik i pripadnik ove postrojbe, umirovljeni pukovnik Mato Špehar. Potom je nastavljen prigodan program i druženje u  Učeničkom domu, gdje su obiteljima poginulih pripadnika uručene knjige „Sjećanje na poginule i nestale Gromove“ koje je Udruga izradila i izdala u povodu 20. obljetnice Brigade. Također, podijeljeni su pehari i plakete nogometnim momčadima veteranskih udruga koje su u jutarnjim satima sudjelovale na malonogometnom turniru povodom 20. obljetnice ustrojstva ove postrojbe.

            Treća pješačka bojna 2. gardijske brigade, kasnije nazvana „Banska legija“ prva je ustrojena postrojba tadašnjeg ZNG-a na području Karlovačke županije. Bojna ili njeni dijelovi su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u obrani RH na karlovačko-dugoreškom, topuskom, banovinskom, livanjskom, dubrovačkom, brodsko-posavskom, oraško-šamačkom, i južnom bojištu. Sudjelovali su u akcijama „Tigar“, „Oluja“ i „Una 95“. Od kraja 1991. godine sjedište bojne je u Dugom Selu, a kasnije u Zagrebu, Žažini i Dvoru, a nakon Domovinskog rata ponovno u Dugom Selu sve do njenog rasformiranja preustrojem OS RH 2003. godine. Tijekom rata 42 pripadnika su poginula, dvoje ih se još uvijek vodi nestalima, a 238 ranjenih i ozlijeđenih pripadnika.   

 

GALERIJA SLIKA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here