20.godina 2.bojne Banijska oluja

0
1413

20. OBLJETNICA „BANIJSKE OLUJE“ GROMOVA
 
Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” Podružnica Sisačko-moslavačke županije upriličila je u Sisku 29. svibnja 2011. godine dostojanstvenu svečanost kakva i doliči  prvoj profesionalnoj gardijskoj postrojbi ustrojenoj na području Sisačko-moslavačke županije 3. lipnja 1991. godine. Ta postrojba legendarnih Gromova bila je okosnica obrane Sunje, Siska, Komareva, Mošćenice… Sudjelovala je u obrani RH na sisačko-banovinskom, posavskom, dubrovačkom i ličkom bojištu. Sudionica je operacija „Tigar“, „Maslenica“, „Oluja“ i „Una 95“. Kroz postrojbu je prošlo 2500 pripadnika, 45 branitelja je poginulo, jedan je nestali i 235 ih je ranjeno. Uz obitelji poginulih pripadnika i veliki broj veterana Gromova svečanosti su nazočili prvi ratni zapovjednik 2. pb „Banijska oluja“ i ratni zapovjednik 2. gbr, brigadni general Drago Matanović, predsjednik URV 2. gbr „Gromovi“, um. brigadir Mile Krišto, sisački gradonačelnik Darko Pintarić, petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić, predsjednik županijske skupštine Željko Kardaš, ratni zapovjednik 57. brigade HV bojnik Joso Marković, zapovjednik 2. mb „Gromovi“ gmtbr, pukovnik Dražen Ressler, predstavnici 1. mb „Tigrovi“ gmtbr,  predstavnici braniteljskih udruga i građani.

Pod motom „20 godina ponosa i slave“ program obilježavanja je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na sisačkom gradskom groblju „Viktorovac“.Prigodnu molitvu i blagoslov kod središnjeg križa, te svetu Misu za poginule i umrle branitelje u župnoj crkvi svete  Marije predvodio je petrinjski vojni kapelan Milenko Majić.

„Branitelji su imali izbora otići u sigurnost izvan Hrvatske gdje bi u miru proživljavali svoju mladost, no oni su iz ljubavi izabrali spremnost na žrtvu za svoje bližnje, za sve nas. Ta njihova ljubav mora biti nama danas poticaj“ – naglasio je don Milenko.  Zatim se osvrnuo na životne razočaranosti, ne djelovanje i razjedinjenost: „Apostoli su zajedno u razočaranju na veliki petak, i veliku subotu, ali zajedno su i u ljubavi, zajedno su i u naviještanju, i to njihovo zajedništvo je pobijedilo. Naši branitelji 90-ih godina nenaoružani, neopremljeni, ne obučeni, ustraju. Kad su apostoli, njih dvanaest krenuli, bilo je nezamislivo da će uspjeti, ali su ustrajali i uz Branitelja proširili Radosnu vijest i ona dan danas živi. Tako već i 20 godina živi naša Domovina koju su naši branitelji ostvarili. Kroz ljubav jednih prema drugima, i kroz ljubav prema Bogu i u borbi za pravednu stvar, kroz zajedništvo, mi možemo ostvariti ono što želimo. Danas nas mnogi žele podijeliti i zavaditi, poglavito braniteljske organizacije, ali ako nas nisu uspjeli u tim ratnim okolnostima, ne dopustimo da to danas uspiju.
Neka nam i ova sveta misa, žrtva, ljubav, spremnost, i odvažnost dragih branitelja pomogne da budemo zajedno, da budemo u ljubavi jedni prema drugima i da zajedno izgrađujemo ono što su naši branitelji započeli prije 20 godina. Kao mladi svećenik tih 90-ih godina svjedok sam te ljubavi, toga zajedništva i te odanosti. Branitelji su udarili temelje, a na nama je da gradimo“.

Nakon svete mise veterani 2. pb 2. gbr svečano su se postrojili ispred vojarne „Lađarska“, nekadašnjeg sjedišta njihove postrojbe. Pregled svečanog postroja izvršio je brigadni general Drago Matanović koji se uz sisačkog gradonačelnika osvrnuo na impresivan ratni put ove postrojbe naglasivši kako stoje ispred vojarne iz koje su cijeli rat ponosno odlazili u mnoge bitke na mnoga hrvatska bojišta, posebno se prisjetivši onih heroja Gromova koji se nažalost nisu vratili, jer su  svoje živote žrtvovali za slobodu Republike Hrvatske.

 

Potom su general Matanović i gradonačelnik Pintarić otkrili spomen ploču na pročelju vojarne postavljenu u čast i spomen na 2. bojnu Banijsku oluju 2. gbr „Gromovi“. Potom je vojni kapelan predvodio molitvu i blagoslovio spomen ploču.

Program je nastavljen prigodnim druženjem, kulturno-umjetničkim programom i održanim tradicionalnim memorijalnim nogometnim turnirom „Pukovnik Predrag Matanović“ na sisačkom športskom centru „Zibel“ u spomen na poginulog zapovjednika 2. pb 2. gbr i junaka Domovinskog rata Predraga Matanovića.

 

GALERIJA SLIKA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here