2. mehanizirana bojna Gromovi obilježila 9. obljetnicu ustrojavanja

0
1441

Gromovi 2. mehanizirane bojne, Gardijsko motorizirane brigade HV-e u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ 16. svibnja obilježili su 25. obljetnicu ustrojstva 2. gardijske brigade Gromovi i  9. obljetnicu ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi.Bojna Gromovi  je sljednica ratne postrojbe 2. gardijske brigade Gromovi pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Na svečanosti obilježbe bio je  Zapovjednik HKoV-e general-pukovnik Mate Ostović, umirovljeni general Josip Stojković, načelnik stožera Gardijsko motorizirane brigade brigadir Tihomir Kundid, umirovljeni brigadir Ivan Mihalina,  gradonačelnik Grada Petrinje, predstavnici PP Petrinja, pripadnici vatrogasne postrojbe Grada Petrinje i otac i majka pokojnog Predraga Matanovića. Izaslanstvo udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi predvodio je predsjednik podružnice Sisačko-moslavačke županije Nenad Bužanić.

Svečanost obilježbe otpočela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u kapeli Sv. Ilije Proroka zaštitnika Gromova. Nakon polaganja vijenca služena je Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale Gromove i hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Misu je predvodio vojni kapelan don. Antonio Mikulić u zajedništvu s vojnim kapelanom don. Milenkom Majićom kapelanom Središta za borbenu obuku HKoV-a Slunj.

Na svečanom postrojavanju 2. mehanizirane bojne Gromovi pročitana je povjesnica 2. gardijske brigade Gromovi. Zapovjednik 2. mb Gromovi bojnik Roman Kelnerić u prigodnom obraćanju  istaknuo je važnost i ulogu 2. gbr Gromovi u Domovinskom ratu te pozvao pripadnike bojne da ponosno i časno  nose zelenu beretku jer ona je simbol odvažnosti i hrabrosti kao i požrtvovnosti veterana Gromova u Domovinskom ratu. Zapovjednik Kelnerić pohvalio je rad pripadnika bojne u proteklom periodu, iznio da pred bojnom stoje izazovne zadaće te je uvjeren da će ih pripadnici bojne u potpunosti profesionalno i odgovorno  izvršiti.

General pukovnik Mate Ostović u svom prigodnom obraćanju čestitao je pripadnicima bojne 9. obljetnicu 2. mb Gromovi. Žrtva koju su podnijeli Gromovi u Domovinskom ratu je nemjerljiva, vi sljednici legendarne 2. gardijske brigade Gromovi budite ponosni na ime koje nosite, njegujte tradiciju imena Gromovi  i ponosite se grbom koji nosite na zelenoj beretki iznio je general Ostović. General Ostović iznio je da je GMTBR-a a čija je sastavnica i 2. mehanizirana bojna  Gromovi udarna snaga HKoV-e, postrojba je dobro opremljena i obučena te je spremna za izvršenje svih postavljenih zadaća. Snaga postrojbe su njeni visoko motivirani pripadnici koji će znati odgovoriti na sve izazove koji se pred njih postave, zaključio je general Ostović.

Za postignute rezultate u radu stimulativnim mjerama nagrađeno je više pripadnika 2. mb Gromovi. Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi dodijelila je monografije 2. gbr Gromovi Zapovjedniku 2. mb Gromovi bojniku Romanu Kelneriću i zamjeniku zapovjednika bojniku Ivanu Radiću. Kako bi mladi naraštaji vojnika koji dolaze u postrojbu mogli učiti i imati potpunu sliku o 2. gardijskoj brigadi Gromovi,  postrojbi koja  je preteča 2. mb Gromovi udruga je dodijelila monografije Zapovjedništvu bojne i satnijama u bojni. A dodijeljena je i monografija Zapovjedniku 1. mb Tigrovi bojniku Zdenku Fiali za uspješnu suradnju između udruge i 1. mb Tigrovi u proteklom periodu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here