Svečano u Dugoj Resi

U Dugoj Resi je svečano u subotu 21. lipnja 2014. godine obilježena 23. obljetnica osnutka 3. pješačke bojne 2. gardijske brigade „Gromovi“ i 7. obljetnica Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“ Podružnice Karlovačke županije .  Ispred Doma učenika, nekadašnje vojarne 3. bojne 2. gbr, prvoustrojene postrojbe Zbora narodne garde RH na području Karlovačke županije, ali i šire, okupili su se mnogobrojni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“, u najvećem broju upravo pripadnici 3. pješačke bojne Banske legije. Pristigli Gromovi iz Virovitice, Zagreba, Dugog Sela, Siska i Banovine, Slunja, Gorskog Kotara, Ogulina i Like, članovi obitelji poginulih Gromova, gosti i uzvanici uz domaće veterane Gromova iz Duge Rese i Karlovca, mimohodom od Doma učenika do župne crkve sv. Antuna vratili su sjećanja kada je toga dana prije 23. godine novoustrojena bojna Gromova prodefilirala ulicama ovoga grada i krenula u obranu Domovine. U župnoj crkvi svečano misno slavlje za poginule i nestale Gromove i sve poginule branitelje predvodio je vojni kapelan i dekan vlč. Vladislav Mandura.  Kapelan je podsjetivši na odluku branitelja na žrtvu ljubavi prema svojemu narodu i Domovini na početku Domovinskog rata, pozvao na zajedništvo branitelja, isto ono koje ih je krasilo u obrani Domovine.

Nakon misnog slavlja ispred Doma učenika na spomeniku poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gbr „Gromovi“, izaslanstvo ministarstva branitelja, Karlovačke županije, Gradova Karlovca i Duge Rese, URV 1. gbr „Tigrovi“, Udruge Hrvatski domobran, članovi obitelji poginulih Gromova kao i predstavnici mnogobrojnih braniteljskih udruga.

Potom je u velikoj dvorani Učeničkog doma održana svečana akademija. Uz podsjećanje na ratni put ove postrojbe i sve njene poginule pripadnike prigodnim govorima obratili su se predsjednik Podružnice Karlovačke županije URV 2. gbr Gromovi, umirovljeni narednik Milan Valentić, prvi ratni zapovjednik 3. pješačke bojne umirovljeni natporučnik Branko Škrtić, predsjednik URV 2. gbr „Gromovi“ umirovljeni pukovnik Željko Ćubela, zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić, dugoreški gradonačelnik Ivan Baršić i izaslanica ministra branitelja Marija Janušević. Članovi udruge ratnih veterana Gromova prigodno su nagradili i svoje najzaslužnije članove iz Podružnice Karlovačke županije kao i podupiratelje udruge.  Svečanost prelijepim koncertom uzveličao je Ženski pjevački zbor „Vila“ iz Duge Rese.

Na obilježavanju su nazočili i ratni zapovjednici bojne, umirovljeni natporučnik Branko Škrtić, umirovljeni bojnik Dražen Dakić, umirovljeni pukovnici Slavko Franc i Ivan Mandić, te nekadašnji zapovjednik 2. gardijske brigade „Gromovi“, umirovljeni brigadni general Josip Stojković.

Fotogalerija: