Otkrivanje spomen obilježja i posjet obiteljima poginulih branitelja u Uskoplju

2001

Na poziv Mjesne zajednice Dobrošin pokraj Uskoplja u Srednoj Bosni u nedjelju 23. prosinca 2012. godine izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ sudjelovalo je na otkrivanju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Dobrošinu. Spomen obilježje uz pomoć mnogobrojnih donatora podigla je Mjesna zajednica Dobrošin u spomen na 26 poginulih branitelja Dobrošina tijekom Domovinskog rata, među kojima je i Siniša Pavković, pripadnik 2. gbr koji je dragovoljno došao braniti te prostore. Svečanost je započela Misom zadušnicom za poginule branitelje u dupkom punoj filijalnoj crkvi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Dobrošinu. Misno slavlje predvodio je uskopaljski župnik fra Vinko Marković.  Nakon Mise uz prigodnu komemoraciju svečano je otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje. Prigodnu molitvu za poginule predvodio je fra Vinko Marković koji je ujedno i blagoslovio spomenik. Potom je 26-ro djece uz čitanje imena poginulih zapalilo svijeće podno spomenika. Mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga postrojbi Hrvatskog vijeća obrane iz Uskoplja, Posušja, Livna, Tomislavgrada, Rame i drugih mjesta BIH, članovi obitelji poginulih branitelja, građani i mnogi drugi položili su vijence i zapalili svijeće. Vijence su položili i ministar branitelja Zapadno-hercegovačke županije, Mladen Begić i predsjednik Federacije BIH, Živko Budimir.  Sjećanje na teške dane obrane ovih prostora tijekom Domovinskog rata oživio je branitelj Berislav Elez, inicijator i voditelj projekta podizanja spomenika, a svima se prigodno obratio i predsjednik Federacije BIH Živko Budimir. Počast pored spomenika odala je postrojba hrvatske komponente Oružanih snaga BIH. Nakon svečanosti na obližnjem rukometnom igralištu upriličeno je prigodno druženje mještana, gostiju i branitelja.

Izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi je dan prije 22. prosinca te u nedjelju 23. ujutro obišlo obitelji poginulih pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“ Marka Budimira i Mate Kunkića koji su iz Uskoplja početkom Domovinskog rata došli braniti Republiku Hrvatsku. Poginuli su istoga dana 1995. godine u akciji „Una 95“. Predstavnici Gromova su nakon ugodnog razgovora i druženja s obiteljima, u ime Udruge ratnih veterana 2. gbr majkama, braći i sestrama poginulih suboraca čestitali Božić i Novu Godinu, te im poklonili kalendar Gromova.