OSNOVANA PODRUŽNICA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE (Foto)

Udruga ratni veterana 2. gardijske brigade Gromovi u srcu Hrvatskog zagorja u Krapini održala je 27. ožujka 2015.g. osnivački Zbor podružnice Krapinsko-zagorske županije. Osnivački Zbor održan je u svečarskom raspoloženju i u  prepunoj dvorani  Pučkog  otvorenog učilišta. Na osnivačkom Zboru nazočili su mnogobrojni dragi nam gosti, predstavnici braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije, obitelji poginulih Gromova, predstavnici PU Krapinsko-zagorske, župan Krapinsko-zagorske županije gospodin Željko Kolar, gradonačelnik Grada Krapine gospodin Zoran Gregurović, načelnik opčine Đurmanec gospodin Damir Belošević i načelnik općine Hum na Sutli gospodin Rajko Jutriša. Osnivački zbor uveličali su i umirovljeni generali, general  zbora Josip Lucić i brigadni general Zdravko Jakop, te više ratnih zapovjednika 2. gbr Gromovi kao i predstavnici medija. Na početku Zbora odana je počast domovini intoniranjem himne RH a  minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Predsjednik URV 2. gbr Gromovi Željko Ćubela na početku obratio se prigodnim riječima, zahvalio se inicijatorima koji su pokrenuli osnivanje podružnice za Krapinsko-zagorsku županiju. Predsjednik udruge zahvale je uputio i gradonačelniku Grada Krapine i županu Krapinsko-zagorske županije na pomoći koju su pružili kod formiranja podružnice udruge. Veteranima Gromova s područja Krapinsko-zagorske županije predsjednik je dao potpunu podršku u njihovom radu te obećao apsolutnu pomoć u daljnjem radu podružnice. Ivan Krupec kao predsjednik radnog predsjedništva besprijekorno je vodio osnivački Zbor podružnice u ugodnoj atmosferi okupljenih uzvanika i veterana Gromova.

Za predsjednika podružnice Krapinsko-zagorske županije izabran je gospodin Zvonimir Kantolić a za dopredsjednika gospodin Zdravko Curman, za tajnika  gospodin Davor Kantolić a za rizničara Ivan Premrl. Za članove Upravnog odbora izabrana  su gospoda: Mirko Buzina, Mario Horvat, Stjepan Duš, Siniša Lovrenčić, Stjepan Vučilovski, Slavko Belanović i Ivan Oreški. Predsjednik radnog predsjedništva iznio je plan rada i financijski plan  podružnice za 2015.g., planovi su usvojeni jednoglasno.

Prigodnim riječima nazočnima se  obratio  general zbora Josip Lucić, čestitao izabranom vodstvu podružnice i zaželio im mnogo uspjeha u radu. General se osvrnuo na Domovinski rat te ukazao na važnost Domovinskog rata i žrtvu branitelja za slobodu domovine. Istakao je da je u ovo vrijeme potrebno uložiti napore u izgradnju bolje moderne hrvatske države i izgradnju boljeg društva u kojem živimo. Posebno se osvrnuo na važnost i ulogu 2. gbr Gromovi u obrani i oslobađanju domovine Hrvatske u Domovinskom ratu. Pohvalio je Gromove i njihove napore koje su dali u teškim ratnim vremenima na svim područjima gdje su izvršavali najteže zadatke uz rame s ostalim gardijskim postrojbama i postrojbama specijalne policije. Kako bi branitelji bili nova snaga i ostvarili zajedničke ciljeve, general je  istaknuo  da hrvatski branitelji trebaju biti jedinstveni i složni da bi  u zajedništvu ostvarili sve postavljene ciljeve.

Gradonačelnik Grada Krapine gospodin Zoran Gregurović obratio se toplim pozdravima i uputio srdačne čestitke izabranom vodstvu podružnice. Iznimna mi je čast biti ovdje s Vama hrvatskim braniteljima, veteranima Gromova koji ste dali svoju mladost i žrtvu za slobodu naše domovine kazao je gradonačelnik. Izrazio je žaljenje kada hrvatske branitelje u javnosti omalovažavaju i nazivaju „šatorašima“. Gradonačelnik je zaželio da branitelji budu jedinstveni, da na mlade naraštaje prenose vrijednosti Domovinskog rata.  Grad Krapina  daje potpunu potporu podružnici u njihovom radu te će u skoro vrijeme osigurati primjeren prostor za rad podružnice obećao je gradonačelnik.

Župan Krapinsko-zagorske županije gospodin Željko Kolar  u svom obraćanju srdačno je pozdravio veterane Gromova i sve hrvatske branitelje i predstavnike udruga koji se nazočili zboru. Župan je dao potporu u radu podružnice te kazao da je on i županija uvijek na raspolaganju veteranima Gromova. U želji da podružnica može funkcionirati i raditi župan je iznio da je donio odluku o financijskoj potpori podružnici Krapinsko-zagorske županije od 10.000,00 kn. Županija u kontinuitetu pomaže braniteljskim udrugama, organizira i pokriva troškove odlaska hrvatskih branitelja u Vukovar i Škabrnju istakao je župan. Žrtva koju su podnijeli hrvatski branitelji nikada ne smije biti zaboravljena, a vrijednosti Domovinskoga rata moraju se prenositi na mlade naraštaje kazao je župan. Isto tako župan je iznio da je siguran da hrvatski branitelji uživaju veliku potporu hrvatskog naroda, te da nam je u ova vremena potrebno zajedništvo kao u Domovinskom ratu jer je to jedini garant ostvarenja bolje budućnosti.

Na kraju osnivačkog Zbora predsjednik URV 2. gbr Gromovi Željko Ćubela  uručio je zastavu Gromova  izabranom predsjedniku podružnice Krapinsko-zagorske županije Zvonimiru Kantoliću. Predsjednik podružnice uručio je iskaznice udruge Gromova svojim članovima podružnice, zahvalio se svima na dolasku a posebno svima onima koji su pomogli da se Zbor održi, te je zaželio svima Sretan Uskrs. Nakon svečanosti,  u ugodnoj atmosferi veterani Gromova i gosti  proveli su uz prigodni domjenak i zajedništvo ugodno vrijeme.

Dio svečane atmosfere prenosimo vam u  našoj foto-galeriji.

tekst: B. Kolarić ,foto:Ž. Makek