Operacija „Bljesak“

Zbog sve učestalijih  srpskih terorističkih napada s okupiranog područja zapadne Slavonije na putnike i vozila na dijelu  autoceste između Novske i Nove Gradiške, a kako bi se osigurao siguran i  nesmetani promet autocestom pokrenuta je ograničena akcija vojno-redarstvenih snaga Republike Hrvatske.

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Jankom Bobetkom  isplanirao je operaciju „Bljesak“.  General bojnik Ivan Basarac u operaciji „Bljesak“ bio je zapovjednik napada sa zapada iz smjera Novske, a general pukovnik Petar Stipetić bio je zapovjednik napada s istočne strane iz smjera Nove Gradiške.

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.
Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji „Bljesak“ po prvi puta izvedeni su masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije zapadne Slavonije i teroriziranja nesrpskog stanovništva na okupiranom području donijet je mir i sloboda te su  oslobođeni Okučani, sjedište velikosrpske pobune zapadne Slavonije.
Tijekom i nakon operacije “Bljesak”, hrvatske vlasti osigurale su humani postupak, liječničku skrb bolesnim osobama i sva građanska prava srpskom stanovništvu, a pripadnicima srpskih postrojbi zajamčena je primjena Zakona o oprostu.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju u operaciji „Bljesak“  poginuo je  ili od posljedica ranjavanja umro 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vodstvo takozvane RSK i SVK suočeno s teškim  porazom na bojnom polju zapovjedilo je srpskim snagama  terorističku odmazdu po civilnim ciljevima. Slijedom toga 2. i 3. svibnja raketiran je Zagreb a Sisak i Karlovac bili su izloženi granatiranju  teškim topništvom. U višekratnom raketiranju iz VBR „Orkan“ zasuto je središte Grada Zagreba, pri čemu je poginulo 7 civila, a preko 200 je ranjeno. Zbog ovog terorističkog čina prema civilnom stanovništvu Haški sud osudio je ratnog zločinca, predsjednika takozvane RSK Milana Martića na 35 godina zatvora.

Bljesak 5 minuta za sjećanje: