Obitelj, suborci i lovci u zajedničkom sjećanju na heroja, Groma Jadranka Cumbaja

2058

Lovci u Velikoj Gorici dostojno i tradicionalno obilježili su 5. kolovoza Dan Pobjede, 23.obljetnicu hrvatske „Oluje“ i Dan branitelja. Članovi LD „Srna“ Velika Gorica, prije desetljeća kraj svog lovačkog doma, sagradili su visoku čeku u spomen na svog člana poginulog u akciji „Oluja“. Jadranko Cumbaj bio je tajnik „Srne“ i strastveni lovac. Poginuo je kao časnik u „Gromovima“, 4. kolovoza 1995. pri oslobođenju Petrinje. Pukovnik Jadranko Cumbaj bio je hrvatski dragovoljac i veoma sposoban „raketaš“, topnički časnik.

Poginulog ratnika sjetila se obitelj, sestra Jadranka Cumbaj, veterani „Gromova“ i lovci, kraj njegove čeke, u spomen na sve branitelje. Tog nedjeljnog jutra na proslavi u Kninu pojavio se Stjepan Cumbaj, Jadrankov otac. Dirnuto je govorio u ime svih roditelja poginulih branitelja.

Ratne veterane Druge gardijske brigade predvodio je Ivan Krupec, inače prvi čovjek zagrebačkih lovaca. Suborac je to Jadranka Cumbaja, za kojeg je rekao kao je bio lovac i vojnik vatrenog srca. Obitelji je poručio kako im ratnici i lovci vraćaju sjećanje i poručuju kako poginuli ratnik ne smije biti zaboravljen.

Napisao i fotografije snimio: Boris ĆAVAR

Jadranko Cumbaj, rođen je 13. prosinca 1967. godine u Zagrebu, od oca Stjepana i majke Štefanije. Završio je srednju školu. Tijekom rata osnovao je vlastitu obitelj i živio je sa suprugom Slavicom i sinom Kristijanom u Zagrebu.

Početkom listopada 1991. godine uključuje se u obranu Domovine kao pripadnik 21. mješovitog protuoklopnog topničkog divizijuna. U 2. gardijsku brigadu je pristupio 01. kolovoza 1992. godine. Ranjen je 1992. godine tijekom jedne od borbenih akcija.

S postrojbom je  sudjelovao u borbenim djelovanjima na banovinskom bojištu, pokupskom bojištu, slavonskom bojištu i južnom bojištu. Zadnja dužnost koju je obnašao bila je načelnik protuoklopa u Zapovjedništvu 2. gardijske  brigade Gromovi.

Poginuo je nadnevka 04. kolovoza 1995. godine u Mošćenici tijekom vojno-redarstvene operacije »Oluja«.

Za doprinos u Domovinskom ratu, Jadranko  je nagrađen priznanjem »Andrija Andabaka« od načelnika GS HV, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992., medaljom »Oluja«, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Zlatnom značkom »Grom«, brigadnom Zlatnom plaketom »Grom«, te za junački čin u ratu Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Posmrtno mu je dodijeljen čin pukovnika.